Schimbări la capitala dacilor. Zona cetății Sarmizegetusa Regia ar putea fi transformată...

Schimbări la capitala dacilor. Zona cetății Sarmizegetusa Regia ar putea fi transformată radical

0
DISTRIBUIȚI

sarmizegetusa

Specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului au venit cu o serie de soluții pentru punerea în valoare a obiectivului din Munții Orăștiei.

Realizarea de noi trasee, amenajarea unui centru de primire a vizitatorilor sau montarea unui acoperiș de protecție pentru Băile Romane sunt doar câteva dintre propunerile pe care le-au făcut mai mulți specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului, cu scopul valorificării frumuseții pe care o are cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, care atrage turiști ca un magnet.

Recent, specialiștii au prezentat rezultatele studiilor și investigațiilor efectuate în ultimele luni la Sarmizegetusa Regia, în baza unui protocol încheiat cu administrator sitului, Consiliul Județean Hunedoara.

„Reprezentații Institutului Național al Patrimoniului au precizat că acest tip de cercetare va da un imbold pozitiv activității de restaurare în domeniul ruinelor arheologice din România. Interesul major al Institutului Național al Patrimoniului este canalizat atât spre identificarea unor surse de finanțare pentru derularea unor proiecte de restaurare-conservare în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia, spre respectarea principiilor internaționale ale restaurării, cât și să ofere exemplu pentru alte intervenții de acest tip, pe baza unor ghiduri de îndrumare. Specialiștii Instituului Național al Patrimoniului au prezentat studiile și investigațiile aferente primelor două etape ale contractului, dar au avansat și câteva propuneri de restaurare și punere în valoare a monumentului din punct de vedere al arhitecturii”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Astfel, specialiștii au realizat mai multe studii, printre care unul privind materialele folosite la construirea edificiilor și s-a investigat modul în care s-a intervenit asupra ruinelor de-a lungul timpului. Reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului au prezentat și câteva exemple de restaurare-conservare a mai mult situri UNESCO din Europa.

„Pentru punerea în valoare din punct de vedere al arhitecturii, pentru ca vizitatorii să-și facă o idee despre cum arătau monumentele originale din capitala statului dac, specialiștii au propus realizarea unor suprafețe neutre în interiorul templelor, formate din minerale, precum și anastiloza – recompunerea unui monument prăbușit prin folosirea materialelor originale (fragmente) și adaos de material nou ori clădirea materialelor originale (de exemplu elemente dintr-o coloană), cu scopul de a reconstitui unele elemente arhitectonice. Pentru drumul pavat se propune doar păstrarea elementelor originale, îndepărtarea blocurilor de completare și acoperirea spațiilor rămase goale cu suprafață minerală.


S-a mai propus, printre altele, acoperiș de protecție pentru Băile Romane și punerea lor în valoare, extinderea zonei de vizitare cu trasee noi și realizarea unui centru de primire a vizitatorilor cu toate facilitățile necesare unui sit de asemenea anvergură, precum Sarmizegetusa Regia”, au mai explicat reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Investiții în infrastructură

În ultimii ani, Consiliul Județean Hunedoara a făcut mai multe investiții în zona în care se află Sarmizegetusa Regia. Astfel, drumul care duce la cetatea dacică a fost reabilitat cu fonduri europene, anul trecut, iar ultimii 845 de metri din șoseaua de 19 kilometri care duce din localitatea Costești până la cetatea dacică au fost transformați în zonă pietonală, fiind prevăzut un pavaj de rocă de andezit.

Totodată, în toamna anului trecut, Sarmizegetusa Regia a fost închisă pentru vizitare, cu scopul înlocuirii stâlpilor din lemn la Marele Templu Circular, precum și înlocuirea gardului metalic cu gard din lemn la Drumul pavat. Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii. Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat de UNESCO.

Tarifele de vizitare ale cetății dacice Sarmizegetusa Regia sunt 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, ghidajul audio costă 20 de lei, iar taxa de filmare/fotografie comercială este de 300 de lei pe oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.