Scârţâie industria. Regiunea de vest a României a avut scăderi semnificative ale...

Scârţâie industria. Regiunea de vest a României a avut scăderi semnificative ale producţiei

0
DISTRIBUIȚI

Anul 2018 nu a priit deloc industriei Regiunii Vest, singurul judeţ care a ieşit bine la producţia industrială a fost Timişul, în timp ce toate celelalte trei judeţe au avut o producţie industrială în scădere. Cel mai rău stă Hunedoara, care în jumătate de an a avut numai luni extrem de proaste, cu scăderi semnificative faţă de anul trecut.

Deşi e motorul industriei regionale, şi Timişul se pare că a avut parte de „benzină proastă”, spre deosebire de 2017, când industria duduia, 2018 nu a fost deloc unul extraordinar în primele şapte luni. Mai mult, în trei dintre aceste şapte s-au înregistrat scăderi ale producţiei industriale, arată datele Direcţiei Regionale de Statistică. Anul a început bine, lunile ianuarie şi februarieau adus creşteri ale producţiei industriale (6,5 respectiv 2,1%), după care urmează o perioadă proastă, cu martie aprilie şi mai în care indicele producţiei industriale scade, cu procente de 0,3, 1,4, şi ulterior cu 3,4 la sută.


Iunie şi iulie aduc mici reveniri, de 5,4% şi 4,5%, ceea ce a salvat situaţia la şapte luni, aducând un plus al industriei de 2,1%.

Scăderi semnificative

Nu la fel de fericite au fost Aradul, Caraşul şi mai ales Hunedoara, acestora se pare că nu le mai prieşte deloc mediul de afaceri, toate trei având o activitate industrială mai slabă decâtperioada similară a anului precedent. După cum spuneam, Hunedoara stă cel mai rău, aici producţia industrială a scăzut abrupt, cu nu mai puţin de 12,5%. Aradul a fost salvat de două luni bune, cu un plus de 7,9% respectiv 10,6%, iunie şi iulie.

Este clar pentru toată lumea, iar datele statistice oficiale o confirmă, ceva nu funcţionează în economie. Iar aceasta se vede cel mai bine în activitatea industrială, nu în comerţ, care, se pare, încă merge bine, oamenii folosind puţinii bani în plus primiţi de schimbările de salariu minim sau mod de impozitare.

Mai multe insolvențe în Timiș

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 2,48%, în primele opt luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2017, la 5.615, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă sunt în Bucureşti, respectiv 1.105, în scădere cu 10,02% faţă aceeaşi perioadă din 2017. Ierarhia continuă cu judeţele Bihor – cu 386 de insolvenţe (+21%), Timiş – cu 300 (+18,11%), Constanţa – cu 300 (+25%) şi Iaşi – cu 296 (-15,91%).

În luna august au intrat în insolvenţă 378 de firme şi PFA-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.