Istoria conacelor și castelelor vechi de sute de ani care au devenit...

Istoria conacelor și castelelor vechi de sute de ani care au devenit acum destinații populare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1149281696">

La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi în secolul al XIX-lea, pe domeniile aflate în comitatele din vestul ţării s-au construit numeroase conace nobiliare, influenţate de stilurile arhitecturale la modă în Europa centrală. Aflate nu departe de oraşe, acestea erau, de multe ori, reşedinţe de vară, de unde erau administrate domeniile. Câteva conace au fost renovate şi au căpătat destinaţii turistice ori au devenit locuri în care se pot organiza diferite evenimente, în atmosfera vremurilor de altădată.

Domeniul Lupaş

Aflat la doar câţiva kilometri de Arad, în comuna Zimandu Nou, pe drumul spre Oradea, domeniul Lupaş se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare. În centrul acestuia se află un castel construit în anul 1903 de un baron de origine austriacă pentru logodnica sa, căreia dorea să-i ofere un dar de nuntă cu totul deosebit. Castelul Kintzig, construit în stil secession, este decorat cu elemente de artă populară maghiară, mai ales motive florale şi plăci ceramice colorate încrustate în ziduri. Scara şi balustrada, coloanele, şemineul şi fântâna sunt lucrate din marmură şi se remarcă prin frumuseţea execuţiei, iar vitraliile care împodobesc ferestrele reprezintă un alt element de decor remarcabil.

În jurul castelului se află un parc întins, în care se întâlnesc mai multe specii rare, precum mai multe exemplare de tisă, stejari cu o vechime de peste trei secole, o livadă cu numeroşi cireşi şi vişini dar şi mai multe specii de animale şi păsări, printre care ponei şi căprioare, păuni, fazani, lebede şi porumbei. Castelul a fost amenajat pentru organizarea unor evenimente private.

Conacul Monyoró

Tot pe drumul către Oradea, în centrul comunei Şimand, se află un conac nobiliar cu 16 camere, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, de baronul Urbán Petru de Monyoró. Conacul are un singur nivel, cu terase atât în partea din faţă cât şi în cea din spate, străjuite de coloane cu capiteluri în stil doric.

Conacul a fost renovat în urmă cu mai bine de două decenii, păstrându-se toate elementele originale şi a fost dotat cu tot confortul modern. Pe terenul din jur a fost construită şi o clădire nouă, rezidenţială, şi o piscină pentru valorificarea apei termale. Castelul reamenajat este pus la dispoziţie pentru evenimente private sau întâlniri de afaceri, dispune de spaţii de cazare, de o caleaşcă elegantă şi de un avion privat pentru croaziere.

Castelul Kövér-Appel

În comuna Fântânele, aflată în stânga Mureşului, la doar cinci kilometri de Arad, se află castelul Kövér-Appel, construit în secolul al XIX-lea, în jurul căruia se află un întreg ansamblu arhitectural şi un parc întins, cu arbori ornamentali, reprezentativ fiind nucul american. Castelul este un edificiu nobiliar atestat documentar în 1824. A fost construit în stil neoclasic de baronul Kövér Antal, urmaşul lui Kövér Todor, care cumpărase de la erariul vienez localitatea Tisa Nouă în 1781 şi a fost înnobilat în 1804, primind titlul de baron. Un membru al familiei, Kövér János,  a ajuns în anul 1834 subprefect al comitatului Timiş, iar câţiva ani mai târziu, a ocupat alte funcţii înalte: cancelar al Curţii Regale, preşedinte al tribunalului din Timişoara şi locţiitor al procurorului comitatului Timiş. Castelul a aparţinut apoi familiei Apple, înnobilată încă la mijlocul secolului al XVII-lea, iar baronul Lajos Porcia, de asemenea descendentul unei vechi familii aristocratice din Friaul, cu strămoşi cunoscuţi din secolul al XII-lea,  a fost ultimul proprietar al castelului, înainte de naţionalizare. Şi la castelul din Fântânele se organizează în prezent diverse evenimente.

În parcul comunei se află şi biserica romano-catolică „Îngerul Păzitor”, inaugurată în anul 1780. A fost construită în stil baroc târziu iar la câţiva ani după construirea castelului, familia Kövér a ridicat în curtea din spatele bisericii o criptă. După revoluţia de la 1848-1849, la extremităţile zidului frontal au fost fixate două ghiulele cu care s-a tras în luptele purtate în localitate. Împăratul Franz Joseph a participat la două ceremonii religioase ţinute în biserică cu prilejul vizitelor făcute la Fântânele. Biserica a fost renovată în mai multe rânduri.

Surse foto: wikipedia.org, provinciacrisana.wordpress.com, virtualarad.net, aradcityguide.ro, skytrip.ro, romanianturism.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.