Discuții aprinse, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara pe tema mizeriei din oraș. Astfel, pe masa aleșilor locali s-a aflat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării tarifelor de salubrizare practicate de Retim, iar în momentul în care a fost supus votului, consilierul local PSD Dan Idolu a solicitat lămuriri cu privire la starea de curățenie din Timișoara.
I-a răspuns Dan Pascu, directorul general Economic și Marketing al Retim, prezent în sala de consiliu a Primăriei Timișoara, care a precizat că „avem în obiectul contractului cu ADID colectarea deșeurilor abandonate. Noi facem eforturi să ridicăm ce găsim pe stradă”.
Primarul Nicolae Robu a intervenit pentru a afirma că „vreau să mulțumesc pentru că s-a ivit ocazia să afle timișorenii de la cineva implicat cum sunt rânduite lucrurile la ora actuală. Operatorul ADID are atribuția de a ridica gunoaiele abandonate, noi le vom plăti, evident, și pedepsi pe cei care fac asta”.
Dan Pascu a luat din nou cuvântul pentru a explica faptul că este nevoie de o implicare mai mare a autorităților publice, printre care Garda de Mediu sau Poliția Locală Timișoara, astfel încât rampele clandestine de gunoi să poată fi eradicate.
„Suntem convinși că pe măsură ce autoritățile publice vor interveni asupra celor care nu au contract, lucrurile vor merge în direcția bună. Sunt clienți consumatori care au contract, dar nu declară cantitățile reale sau numărul real de persoane, astfel că găsim gunoaie aruncate. Soluțiile sunt de apelare la autoritățile publice, noi nu avem responsabilitatea, mă refer la Poliția Locală Timișoara, Garda de Mediu. În plus, atribuirea unor servicii va reduce cantitatea de deșeuri, rampele își vor reduce din volum foarte mult. Noi avem acum o situație cauzată de două mari surse de poluare. Prima este reprezentată de deșeurile din construcții. Multe dintre deșeurile abandonate sunt din construcții. Există un serviciu privat contracost, fiecare plătește cât dorește să-i fie ridicat. Din păcate, foarte mulți cetățeni nu apelează la acest serviciu. O soluție ar fi intervenția Gărzii de Mediu”, a explicat Dan Pascu.
Consilierul local PSD Dan Idolu a propus inițierea unui proiect, astfel încât autorizația de construcție să fie însoțită și de obligația de a avea încheiat un astfel de contract pentru ridicarea deșeurilor. Pesedistul a fost întrerupt de către primarul Robu care i-a spus că „există lege pentru asta. Este vorba de niște ilegalități făcute de niște cetățeni. Nu au încheiate contracte, deși este obligatoriu acest lucru, și prind momentul potrivit și scot deșeurile pe unde apucă. Trebuie să-i prindem și să-i pedepsim. Poliția locală duce o campanie, a cerut de la Retim lista cu cei care nu au contract, a trecut pe la foarte mulți. Au la dispoziție trei zile să facă contract și apoi primesc amenda maximă. Dar noi, în loc să vedem adevăratele cauze, politizăm, atunci sigur că nu rezolvăm problemele. (…) Trebuie să-i identificăm pe cei care fac astfel de fapte, montarea mai multor sisteme de supraveghere video va permite identificarea lor mai ușor, trebuie să facem educație civică.
Dacă nu-i intimidează legea, îi intimidează o hotărâre de consiliu local? Haideți să fim raționali”.
Totodată, Dan Pascu a luat cuvântul din nou pentru a le solicita reprezentanților Primăriei Timișoara să aloce „resurse suficiente” poliției locale pentru a-i putea prinde pe cei care aruncă gunoaie pe unde apucă.
„Domnul primar a menționat că există o colaborare cu poliția locală, avem speranțe că va continua. Dacă publicitatea acțiunii va fi făcută corect, credem că în momentul în care se va înțelege că cine nu are contract este chiar amendat, deja lucrurile vor începe să meargă, sunt convins. Pentru deșeurile din construcții, demolări, există o soluție tehnică, avem acest serviciu de ridicare contracost. Fac o solicitare: să dați resursele suficiente poliției locale să poată să acționeze. Este un fenomen ușor scăpat de sub control. Suntem pregătiți să oferim o soluție și pentru deșeurile verzi din curți, grădini, parcuri, care nu au o soluție de eliminare. Adică tot un serviciu privat la care cetățeanul care dorește să poate să apeleze, să aibă soluția legală de eliminare a deșeurilor. Găsim frunze, iarbă, crengi în rampe. Însă dacă ceva costă, există tentația să-l lași în stradă, din nou ne punem speranțe în aceste resurse suplimentare pe care sperăm că le veți acorda poliției locale”, a detaliat directorul Retim.
Și consilierul independent Adrian Orza a intervenit pentru a preciza că „un cetățean care merge pe stradă habar nu are care instituție trebuie să adune frunzele, să golească coșurile de gunoi, să ridice deșeurile din construcții. El vede că în jurul blocului lui e un deponeu clandestin, că nu s-a măturat strada, că este plin coșul de gunoi. Dacă fiecare dintre cele două instituții, ADID și Primăria Timișoara, văd doar gunoiul celuilalt, nu se va întâmpla nimic. Horticultura nu are cod CAEN pentru a opera pentru salubritate, riscă oricând amenzi, că nu e reabilitată să facă asta. De ce nu reușesc să stea toate instituțiile la masă, inclusiv Garda de Mediu, Primăria Timișoara, ADID”.
Nicolae Robu i-a răspuns că de fapt ar fi o colaborare foarte bună între Primăria Timișoara și ADID, însă Adrian Orza i-a replicat că acest lucru nu se vede și în teren.
„Nu ați văzut progresele făcute? Credeți că peste noapte se pot rezolva problemele? Ne-am întâlnit deja cu cei de la ADID. Ce să ne întâlnim cu Garda de Mediu? Nu vrea să rezolve problema, ci să dea amenzi la comandă politică. Nu Garda de Mediu rezolvă problema, ci ADID cu primăria pot colabora și colaborăm foarte bine. Garda de Mediu să-și facă datoria și să-i amendeze pe cei ce fac mizerie în oraș. Vin să amendeze primăria pentru că așa li s-a dat comandă, nu pentru culpele pe care le are, ci pentru ceva ce nu au știut că nu mai e în grădina primăriei”, a explicat Nicolae Robu.
Dan Idolu a încercat să spună ceva, însă a fost întrerupt de primarul Timișoarei, care i-a strigat „nu ți-e rușine că ne răpești timpul cu tot felul de bazaconii, nu mă lași să vorbesc? Vă rog să aplicați regulamentul. Este inadmisibil ca un om care aberează ședință de ședință cel puțin o oră să mă perturbe. (…) Garda de Mediu este un organism care face poliție politică. Despre asta este vorba”.