Întârzieri în realizarea centrului de transplant renal de la Timișoara. Ce probleme...

Întârzieri în realizarea centrului de transplant renal de la Timișoara. Ce probleme au fost identificate

0
DISTRIBUIȚI

Secția de Urologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara a intrat în reabilitare în urmă cu un an, iar în cadrul acesteia ar urma să se realizeze și spațiile necesare reluării transplantului renal. Consiliul Județean Timiș a alocat, în 2018, cinci milioane de lei pentru efectuarea acestor lucrări, însă pare că lucrurile s-au blocat.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a declarat, astăzi, că a fost desemnată o firmă care să realizeze centrul de transplant renal, doar că în scurt timp a fost reziliat contractul. Astfel, este nevoie să fie reluată procedura pentru desemnarea unei firme care să efectueze lucrările.

„La nivelul secțiunii de dezvoltare, au fost alocați aproximativ 23 de milioane de lei pentru Spitalul Județean Timișoara în 2018, cheltuindu-se undeva la 12 milioane de lei.


Rezultă acest procent din faptul că sunt unele proiecte în derulare la acest moment sau sunt în procedura de achiziție. E mult mai delicat la nivelul secțiunii de dezvoltare, ai nevoie de proiect, ai nevoie de avize, se demarează licitația, care poate să întârzie, iar o problemă mai delicată este aceea privind blocul operator legat de transplanul renal, unde a fost semnat anul trecut contractul de execuție și a fost reziliat, reluându-se procedura. Undeva la cinci milioane de lei am alocat pentru a realiza întregul proiect privind transplantul renal. Banii repartizați pe 2018 acum se vor aloca în 2019, sper să aibă cât mai repede un nou constructor care să realizeze acolo această investiție. A fost reziliat contractul pentru că firma respectivă nu și-a respectat condițiile contractuale. Au intervenit în acea zonă, dar foarte puțin, apoi nu și-au respectat obligațiile. Foarte puțin au lucrat, apoi s-au suspendat lucrările și s-a ajuns la reziliere”, a afirmat Călin Dobra.

La Timişoara s-au realizat operaţii de transplant renal în anii ‘80, însă centrul a fost închis pentru că au fost mai multe nemulţumiri pentru că rinichii erau prelevaţi de la persoane aflate în moarte cerebrală. Centrul de Transplat a fost redeschis în anul 1994 și, până în 2006, când s-a închis, au fost realizate aproximativ 50 de operații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.