Avocații intră în grevă. Care este motivul protestului

Avocații intră în grevă. Care este motivul protestului

0
DISTRIBUIȚI

avocat

Avocații din toată țara vor începe, de mâine, un protest, nemulțumiți în principal de modul în care sunt remunerați „în legătură cu modalitatea de desfășurare a serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală”, conform unui comunicat al Barolui Timiș.

Astfel, în perioada 11 – 24 februarie, avocații din cadrul Baroului Timiș se vor prezenta în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braț.


În continuare, între 25 februarie și 10 martie, Baroul Timiș va asigura asistența judiciară exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive, iar începând cu 11 martie 2019, pe termen nelimitat până la identificarea soluțiilor la problemele sesizate, Baroul Timiș nu va mai asigura asistența judiciară, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat. La protest au aderat majoritatea barourilor din țară.

„Se impune rezolvarea cu maximă celeritate a următoarelor disfuncționalități întâlnite: 1. Majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor mai sus enumerate; 2. Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor; 3. Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii”, mai spune comunicatul Baroului Timiș. Motivele detaliate ale protestului și revendicările sunt detaliate în comunicatul publicat pe site-ul oficial al instituției.

Revendicările au fost comunicate Guvernului României, Ministerului Justiției, Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Uniunii Naționale a Barourilor din România și departamentului de coordonare a asistenței judiciare din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.