Creşteri temperate pe piaţa imobiliară timişoreană. Previziune sumbră pentru oferta de locuințe

Creşteri temperate pe piaţa imobiliară timişoreană. Previziune sumbră pentru oferta de locuințe

0
DISTRIBUIȚI

Ultimul trimestru al anului precedent arată în mare parte care ar putea fi evoluţia pieţei imobiliare în cursul lui 2019. Preţurile solicitate la vânzarea caselor şi apartamentelor au crescut în oraşul de pe Bega cu puţin peste un procent, dar se întrevede şi o scădere semnificativă a căutărilor posibililor noi proprietari pentru o locuinţă, respectiv a ofertei lansate pe piaţă.

În trimestrul al patrulea din 2018 la nivel naţional s-a înregistrat o a adus o creştere de preţ de 1,6% a preţurilor apartamentelor şi caselor, conform informaţiilor Analize Imobiliare și Imobiliare.ro. Pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%.


Pentru comparaţie în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%. Totuşi, în ultimul trimestru din 2018, nivelul prețurilor se situa cu 27,6% sub sub cel înregistrat în urmă cu zece ani, în trimestrul 4 din 2008.

„În urmă cu un an, constatam apariția unor factori «perturbatori» pe piața rezidențială, care aveau să-i frâneze expansiunea, și declarăm că 2018 avea să fie un an de stabilizare și de creștere moderată. Într-adevăr, anul 2018 a consolidat evoluția crescătoare a prețurilor proprietăților rezidențiale înregistrată din 2014 încoace (când am notat cele mai scăzute valori din ultimii zece ani), însă ritmul anual de creștere a încetinit la 5,3%. S-ar părea, așadar, că cei interesați de achiziția unei locuințe nu au mai fost dispuși să accepte scumpiri similare celor din anii anteriori.”, a explicat Dorel Niță, reprezentant Imobiliare.ro.

În Timișoara, prețurile s-au majorat cu 1,2% în ultimul trimestru și, respectiv, cu 7,1% în 2018, ajungând la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat. Din analiza datelor de pe piaţa imobiliară, volumul căutărilor de locuințe din marile centre regionale ale țării era, în ultimul trimestru din 2018, cu 11% mai mic decât în perioada similar a anului anterior, iar la Timișoara scăderea a fost de nu mai puţin de 22%. De asemenea, este vizibilă şi o scădere a ofertei totale de locuințe, la Timișoara scăderea fiind de patru procente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.