Ce a făcut primarul Robu ca protejata sa, Sanda Greblă, să rămână...

Ce a făcut primarul Robu ca protejata sa, Sanda Greblă, să rămână în CA al Retim, deși e funcționar public

0
DISTRIBUIȚI
Sanda Greblă stă la ușa sălii de plen pentru a auzi discuțiile consilierilor locali despre noul său mandat

Sanda Greblă, protejata primarului Robu, va fi desemnată din nou membru în Consiliul de Administrație al Retim, pe o perioadă de încă patru ani,, deși este funcționar public . Asta după ce, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara a fost votat un proiect de hotărâre în acest sens.

Laura Chindriș, consilier local ALDE, a solicitat însă, înainte ca proiectul să fie supus votului, să i se explice de ce este nevoie de un HCL pentru a se realiza acest lucru, în condițiile în care “societatea este guvernată de Legea 31, legea societăților comerciale, ar trebui să fie desemnată prin AGA, nicidecum aici”. “Este vorba de validare”, i-a replicat Robu, însă i-a fost atrasă atenția că scrie în proiect “desemnarea”.

Nicolae Robu i-a cerut părerea secretarului Simona Drăgoi, afirmând apoi că “din postura de acționar, 50% la Retim, consiliul local are un reprezentant. AGA cuprinde și reprezentanții părții celeilalte, celălalt acționar. Deci, consiliul local își desemnează un reprezentant și el va avea aprobarea AGA, așa s-a făcut dintotdeauna și este firesc să se facă așa. Acționarul, în forul lui decizional face o propunere către AGA, nu alege AGA de pe stradă pe cineva, ci AGA aprobă în Consiliul de Administrație din partea fiecărui acționar, persoana propusă de acționarul respectiv.


AGA se va întruni și va da aprobarea finală, acum se desemnează reprezentantul acționarului consiliul local”.

Pe de altă parte, Laura Chindriș a citit din Legea privind statutul funcționarilor publici un aliniat care spune că “funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori alte societăți și avem un singur caz de excepție de la această regulă. Avem o singură excepție, care spune în felul următor: nu se află în situație de incompatibilitate funcționarul public care a fost desemnat prin act administrativ, adică prin HCL. Adică solicitați să dăm un HCL tocmai ca persoana respectivă să nu fie în incompatibilitate? Nu este tocmai ok”.

Nicolae Robu a devenit iritat în momentul în care consilierul local ALDE a insistat pe acest subiect, precizâd nervos că “dacă asta prevede legea, nu văd care e problema. Dacă legea permite așa ceva, foarte bine. Unde e problema? De 15 minute vorbiți și nu am înțeles care e problema. Aveți vreo șapte, opt firme de unde ciuguliți câte ceva și acum îmi dau seama de ce, că habar nu aveți”.

În discuție a intervenit și Dan Idolu, liderul consilierilor locali PSD, pentru a sublinia faptul că Sanda Greblă ar trebui să prezinte și un raport de activitate, în condițiile în care a fost membru în Consiliul de Administrație al RETIM și în ultimii patru ani, iar astăzi doar s-a aprobat prelungirea mandatului.

“Orice om angajat pe diverse funcții, mai ales într-un for de conducere cum este consiliul de administrație trebuie să prezinte un raport de activitate. Nu am văzut raportul de activitate, am înțeles că s-a depus ulterior și Sanda Greblă ar trebui să ne spună ce gânduri are pentru următorii patru ani. Nu cred că te angajează cineva dacă nu te verifică înainte. Este normal, este firesc  să știe că trebuie să prezinte un raport de activitate și în fața noastră”, a afirmat Dan Idolu.

Proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii locali, într-un final. În tot acest timp, Sanda Greblă a stat pe holul instituției, alături de șoferul primarului Robu, și a urmărit pe Facebook plenul, care a fost transmis în direct. Ulterior, a venit și la ușa sălii de consiliu, pentru a asculta ce se discută.

În prezent, Sanda Greblă, fostă consilieră personală a lui Nicolae Robu, conduce Unitatea de implementare proiecte angajate ca și capitală europeană a culturii (UIPACEC ), un nou serviciu înființat în cadrul Primăriei Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.