Bugetul Timișoarei pe acest an, votat în timpul unei ședințe cu circ....

Bugetul Timișoarei pe acest an, votat în timpul unei ședințe cu circ. De ce i-a spus primarul Robu unei consiliere locale că se comportă ca o „țață”

1
DISTRIBUIȚI

Bugetul Primăriei Timișoara pe acest an a fost votat, astăzi, în ședința ordinară a consiliului local. În total, este vorba de o sumă care se ridică la peste 300 de milioane de euro, proiectul de buget fiind votat de 17 dintre cei 26 de consilieri locali prezenți, iar nouă s-au abținut de la vot. De altfel, Dan Idolu, liderul aleșilor locali PSD, a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că cei din partid nu vor vota bugetul, având mai multe nemulțumiri.

Laura Chindriș, consilier local ALDE, a ținut să ia cuvântul înainte ca proiectul să fie supus votului, pentru a întreba dacă este legal bugetul, în condițiile în care nu a fost analizat în comisia economică. Pe de altă parte, Nicolae Robu a început seria atacurilor, precizând că „știu că v-ați constituit acum grupul împotriva Timișoarei și faceți tot ce puteți să nu votați bugetul”. Laura Chindriș a încercat să vorbească, însă primarul i-a replicat „vă consider ca o domnișoară, nu ca o țață. Vreți să nu mă întrerupeți? Asta fac aceste partide, PSD și ALDE, atât pot, să facă rău României, iar pe plan local să facă rău Timișoarei. Dar nu vă merge aici”.

În urma unor critici venite și din partea consilierului local Dan Idolu, Nicolae Robu a adăugat, după ce s-a informat, că „există regula să existe avize de la cel puțin trei comisii, ele nu sunt nominalizate, avem cele trei avize. Mi s-a spus că sunt toate cerințele legale îndeplinite. Nu avem timp de pierdut pentru tot felul de țațisme”.

În discuție a intervenit și consilierul local Luminița Țundrea, care a precizat că „eu am fost la dezbaterea publică și proiectul suporta anumite modificări, discuția pe comisii este alta. Nu discutăm despre cât de bun este bugetul, ci despre chestiuni de legalitate”.

De asemenea, Laura Chindriș a ținut să vină cu patru propuneri de amendamente, care s-au referit, de fapt, la patru promisiuni ale primarului Robu făcute în timpul campaniei electorale din anul 2012. Este vorba de studii de fezabilitate pentru realizarea a cinci parcări de mari dimensiuni, un stadion ultramodern, un nou mare spital și crearea de locuri de parcare prin desființarea fâșiilor de pământ dintre trotuare și carosabil.

Auzind prima propunere, Nicolae Robu a început să o ironizeze pe consiliera locală, iar apoi să se scuze, precizând că „eu aveam informații că există aceste locații unde s-ar putea face acele parcări, dar când am ajuns primar și am văzut locația locația acelor terenuri… Nu avem unde să facem o parcare în zona Oituz, iar terenul din spatele magazinului Bega l-am pierdut, acum ne judecăm pentru el.


(…) Vrem parcări, dar dacă nu ne dați teren, vreți să aruncăm bani în vânt pe studii de fezabilitate? Propun să se transfere terenul de vizavi de Hotel Timișoara la primărie și facem noi o parcare cu zece etaje. Noi vrem să facem parcări, dați-ne terenul și facem acea parcare”.

După ce primele două amendamente au fost respinse, iar Nicolae Robu a vorbit de mai multe ori în derâdere la adresa Laurei Chindriș, Luminița Țundrea a luat cuvântul pentru a solicita respect. „În calitate de consilier local și femeie, mă simt profund jignită de modul în care tratați propunerile colegei meie. A fost aleasă în acest consiliu local și vine cu propuneri care eu zic că sunt pertinente. Am o rugăminte adresată în special colegilor bărbați, să ascultați și să luați în considerare faptul că Laura Chindriș a muncit să pregătească amendamentele. Nu suntem la circ. Vi se pare normal să o faceți țată? Este nevoie de respect reciproc”, a precizat Luminița Țundrea.

„Nu am făcut-o țață, am vorbit despre țațism, nu denaturați ce am spus eu”, i-a replicat Nicolae Robu consilierei locale PSD. În final, toate cele patru amendamente au fost respinse.

Vă reamintim că, printre altele, în proiectul de buget pe acest an, votat astăzi, este prevăzută alocarea unei sume de 100.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate privind realizarea unei autostrăzi pentru bicicliști, dar și 145.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate privind construirea unei linii de metrou.

Totodată, în anul 2019 vor fi realizate mai multe fântâni ornamentale, printre care una în zona Michelangelo, iar Fântâna cu Pești va fi reabilitată. De asemenea, iluminatul public în Parcul Botanic ar urma să fie extins, precum și pe mai multe străzi din Timișoara. Potrivit proiectului de buget, în Piața Sf. Gheorghe ar urma să fie realizat un „minaret” și se vor face pași în vederea construirii de blocuri ANL. La capitolul Transporturi, se dorește cumpărarea a 20 de autocare, achiziția unei ambarcațiuni și cumpărarea unui sistem de proiecție holografică „Poarta Cetății”. Totodată, se dorește construirea podului Jiul, precum și realizarea pasajului inferior Solventul. Reprezentanții Primăriei Timișoara vor și să modernizeze toate străzile cu piatră cubică.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.