Garnizoana Timișoara a trecut în administrarea Ministerului Culturii. Cale deschisă pentru Muzeul...

Garnizoana Timișoara a trecut în administrarea Ministerului Culturii. Cale deschisă pentru Muzeul Revoluției

0
DISTRIBUIȚI

Solicitarea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN) de acum o lună a primit un răspuns pozitiv în ședința de astăzi a guvernului.

Executivul a aprobat „Hotărârea privind actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN) în administrarea Ministerului Apărării Naționale (MAPN), precum şi pentru transmiterea imobilului 641 aflat în domeniul public al statului din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale și modificarea anexelor nr. 4 și nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”, conform comunicatului MCIN.

Proiectul normativ vizează două imobile proprietate publică a statului, respectiv imobilul 1079 (clădirea care găzduiește acum Memorialul Revoluției, în zona Popa Șapcă), aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi imobilul 641 (fosta clădire a Comenduirii Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății), aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

„Cu privire la imobilul 1079, din Municipiul Timișoara, MAPN şi-a manifestat dorinţa de a-l prelua în administrare, pentru a servi nevoilor de apărare, urmând a fi reabilitat, în scopul relocării Centrului Militar Zonal Timiş şi a Biroului de Informare Recrutare.


Pe de altă parte, MCIN are în implementare două proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu și de reconstrucție și modernizare a edificiilor ce găzduiesc instituții de cultură de relevanță națională, cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cele două proiecte cuprindeau inițial un număr de 20 de obiective, cărora li s-a adăugat, în anul 2014, un nou obiectiv care vizează înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Astfel, Ministerul Culturii și Identității Naționale a identificat imobilul 641, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situat în municipiul Timișoara, clasat în Lista Monumentelor Istorice 2016, cod LMI:TM-II-m-A-06143, care îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural în scopul amenajării Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Precizăm că imobilul este fosta clădire a Comenduirii garnizoanei Timişoara, clădire monument istoric din secolul XVIII”, a mai transmis Ministerul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.