Minciună prin omisiune a primarului Robu în cazul viitorului pod Jiul. De...

Minciună prin omisiune a primarului Robu în cazul viitorului pod Jiul. De ce proiectul extinderii spitalului municipal rămâne doar pe hârtie, în ciuda anunțurilor triumfaliste

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu declara, în cadrul unei conferinţe de presă de acum o lună, că a fost obţinut şi ultimul aviz, cel de la Agenţia de Mediu, pentru podul care ar urma să fie construit în dreptul străzii Jiul, pentru care a fost întocmit studiul de fezabilitate şi un proiect tehnic care a costat în jur de 90.000 de lei fără TVA, iar după eliberarea autorizației de construcție, poate fi lansată licitația pentru începerea lucrărilor.

Primarul Robu ignoră avizele de la comisia monumentelor

Primarul a „uitat” însă să spună că nu are avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, alcătuită din specialişti externi în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, fără de care nu poate începe lucrările, în caz contrar riscând închiderea șantierului. Directorul direcţiei de cultură, Sorin Predescu, spune că proiectul tehnic este neclar și a solicitat primăriei acte suplimentare pentru completarea acestuia, cum ar fi un studiu de trafic şi soluţii arhitectonice de  descărcare la pod, unde există riscul de a afecta fațada unei case,  dar încă nu le-a primit.

În loc să se conformeze şi să depună aceste acte – de altfel obligatorii – primăria a dat în judecată direcţia de cultură, nemulțumită că nu a primit aviz pentru mai multe proiecte. Unul dintre acestea este cel de la fântâna Punctelor Cardinale, unde se dorește amenajarea unei benzi de circulație suplimentare, dar din documentaţie lipsește studiul istoric. Primăria nu a primit avizul solicitat nici pentru lucrări de intervenţii pe toate străzile, fără să facă o particularizare a acestora, deşi multe străzi se află în situri arhitecturale, nici pentru străzile pavate cu piatră pe care doreşte să le asfalteze, deși nu există o analiză clară şi pentru unele s-a recomandat repavarea. Administrația riscă să să se trezească cu lucrările întrerupte, până la intrarea în legalitate.

Juriştii primăriei nu cunosc legea

Cum primarul Robu e obişnuit să trateze oraşul ca pe un bun personal, în loc să depună documentele solicitate, a dispus ca direcţia de cultură să fie dată în judecată.


A fost formulată o acţiune în contencios administrativ, dar juriştii primăriei au omis să formuleze o plângere prealabilă, aşa cum prevede procedura de soluţionare prevăzută în legea contenciosului administrativ, aşa încât acţiunea primăriei a fost respinsă din start, pe procedură.

Ulterior, primăria a completat documentaţia pentru banda de circulaţie de la punctele cardinale şi a primit avizul solicitat, dar celelalte proiecte trebuie să mai aştepte până când primăria se va conforma şi va înţelege că trebuie să respecte legea.

Promisiuni fără acoperire

Sorin Predescu a adăugat că nici alte proiecte promise de primar, cum ar fi extinderea spitalului municipal în formula prezentată sau proiectele de fântâni – şi acestea incomplete – nu au aviz de la comisia monumentelor şi nici nu îl vor primi pe documentaţia actuală. „Spre exemplu, pentru  fântâna proiectată în piaţa Bălcescu, actele nu au fost actualizate, există neconcordanţe, potrivit acestora, ea nu apare în sensul giratoriu ci pe şosea, şi aşa nu poate fi avizată”, a precizat directorul direcţiei de cultură.

Cât despre fântâna cântătoare pe care primarul o visa la un moment dat pentru Parcul Botanic, discuţia se poartă în jurul unui proiect irealizabil, deoarece se află în zona unui monument de importanţă naţională, vechea fortificaţie a cetăţii Timişoara.

Surse foto: tion.ro, radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.