Proiectul unor liceeni din Timișoara, premiat la un concurs al Agenției Spațiale...

Proiectul unor liceeni din Timișoara, premiat la un concurs al Agenției Spațiale Europene

0
DISTRIBUIȚI

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a organizat, pentru prima dată în acest an, un concurs intitulat „Moon Camp Challenge”, finanţat de fundaţia Airbus şi Autodesk, care constă în proiectarea construcţiei unui habitat pe Lună. La concurs s-au înscris 850 de copii din întreaga lume, dintre care 535 din cele 15 state membre ESA, si au fost propuse 294 de proiecte.

Provocarea habitatelor selenare

Pentru faza finală au fost selectate 20 dintre acestea, dintre care zece proiecte realizate de copii sub 12 ani, iar alte zece, aparţinând unor copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Între cele zece proiecte din cea de-a doua categorie s-a aflat şi proiectul realizat de echipa „Bendis”, de la Colegiul Naţional C.D. Loga, singura din România care a reuşit performanţa de a se califica între cele zece finaliste. Un grup de experţi în explorarea spaţiului cosmic a avut sarcina de a desemna cele mai bune trei proiecte, după o jurizare care a durat aproximativ 40 de zile. Criteriile de selecţie au fost  creativitatea, fezabilitatea, calitatea modelului 3D şi adaptabilitatea designului la mediul selenar. Cum calitatea proiectelor a fost de-a dreptul impresionantă, pe lângă echipele câştigătoare, mai multe echipe vor primi un certificat special pentru design-ul proiectelor realizate.

Premiul I, adjudecat de echipa de la C.D. Loga

După evaluările tuturor priectelor înscrise în provocările campaniei „Moon Camp Challenge”, toţi membrii juriului au decis ca locul I sa fie adjudecat de echipa „Bendis” de la colegiul timişorean.


Un al doilea premiu a fost acordat mentorului echipei, prof. dr. Sandu Golcea, ca o recunoaştere a muncii depuse pentru organizarea şi ghidarea echipei. Premiul al II-lea a revenit unei echipe din oraşul grec Salonic, iar cel de-al III-lea participanţilor din Spania.

Câştigătorii vor participa, în 29 mai, la o întâlnire cu astronautul ESA, Tim Peake, vor avea, de asemenea, o sesiune de mentorat şcolar  cu experţi în spaţiu şi mai multe premii, printre care o imprimantă 3D pentru echipă şi alta pentru şcoală. Proiectul echipei „Bendis” va fi folosit ca exemplu în expoziţiile ESA, Airbus şi Autodesk şi în diverse conferinţe, iar designul va figura în galeria câştigătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.