Traian Băsescu, atac dur la UDMR de la Timișoara: „Reprezintă un segment...

Traian Băsescu, atac dur la UDMR de la Timișoara: „Reprezintă un segment foarte îngust al extremiștilor”. Ce spune despre gestul de a acoperi crucile militarilor români cu saci de gunoi

0
DISTRIBUIȚI

traian basescu

Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat, astăzi, la Timișoara, incidentul de la cimitirul eroilor din Valea Uzului, unde crucile românilor a fost acoperite cu saci negri de plastic, afirmând că acest lucru arată „primitivism” și că vine după un șir de evenimente „extrem de neplăcute susținute de UDMR”.

Fostul președinte Traian Băsescu, care deschide lista PMP pentru alegerile europarlamentare, a afirmat, astăzi, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că incidentul de la cimitirul eroilor din Valea Uzului arată „primitivism”, iar extremiștii maghiari „au întrecut orice măsură” de data aceasta.

„Am văzut cum primitivi au îmbrăcat în pungi de gunoi crucile a 52 de militari căzuți la datorie. Mi se pare că cetățenii români de etnie maghiară, prin unii reprezentanți, au întrecut orice măsură de data asta. Vorbim despre un cimitir militar, în care sunt îngropați 1143 de soldați, din care 984 eroi necunoscuți și nu sunt doar români, sunt militari unguri, italieni, germani, sârbi, austrieci, ruși căzuți la dagtorie. Indiferent în ce direcție a frontului au fost, orice creștin merită o cruce și asta este expresia acestui cimitir militar în care România au tratat cu respect orice militar. Din păcate, extremiști unguri au ținut să învelească crucile militarilor români, cele 52 de cruci, ceea ce spun încă o dată că arată primitivism”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a mai precizat că incidentul de la cimitirul eroilor din Valea Uzului vine după un șir de evenimente „extrem de neplăcute” pe care UDMR le-a susținut, despre care spune că sunt „șovine”.

„Din păcate, acest incident vine după un șir de evenimente extrem de neplăcute susținute de UDMR și aș spune șovine.


Probabil UDMR îndeplinește o misiune dată de Viktor Orban, de slăbire a coeziunii române. Această politică nu este creată în laboratoarele de la Budapesta, ci în laboratoarele de la Moscova. Din păcate, UDMR a ajuns un instrument și în ultima vreme au avut câteva activități exact în acest sens. Au adoptat cu nereușinare, în sfidarea statului român, ca însemne ale lor imnul Ungariei și drapelul Ungariei, în condițiile în care UDMR este o formațiune politică românească, membră a Parlamentului României, fiecare dintre ei au jurat loialitate față de statul român. Zilele trecute, UDMR, printr-un reprezentant, a depus un proiect de lege prin care limba română să nu mai fie materie de examen. În schimb, propun limba maghiară și una de circulație internațională, tendința fiind să elimine limba română din orice formă de învățământ, ceea ce este revoltător”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai adăugat că își dorește ca „primitivii” care au învelit crucile militarilor români în saci negri de plastic să răspundă în fața legii pentru profanare, dar și că UDMR nu-i mai reprezintă pe minoritarii unguri, ci doar pe extremiști.

„UDMR duce o politică de segregare a minorității maghiare de majoritatea populației românească. Cred că a venit timpul ca această atitudine să fie stopată de autoritățile române. Mi-aș dori ca acești primitivi care au învelit crucile soldaților români să răspundă în fața legii pentru profanare. Povestea cu să analizăm, să vedem dacă este pe pământ din Harghita, dacă este pe teritoriul Bacăului este o poveste artificială care nu justifică sub nicio formă profanarea crucilor mormintelor soldaților români căzuți la datorie în Primul sau Al Doilea Război Mondial. Aș vrea ca această scurtă declarație să fie un semnal de protest față de atitudinea primitivilor cetățeni români de etnie maghiară. Nu mă refer la toți minoritarii unguri, pe care-i respect fără rezerve, dar resping atitudinile extremiștilor unguri și a UDMR-ului, care nu-i mai reprezintă pe minoritarii unguri, decât un tronson foarte îngust al extremiștilor este reprezentat de UDMR”, a afirmat Traian Băsescu.

Poliţiştii băcăuani au declanşat, ieri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.