Cine sunt interlopii care, în noaptea incendierii mașinii, au spus că au...

Cine sunt interlopii care, în noaptea incendierii mașinii, au spus că au dat foc ”mafioții din oraș”. Conexiunile acestora și rezultatele expertizei criminalistice

0
DISTRIBUIȚI
Frații Băbuț și prietenul lor, la scurt timp după ce au spus că Opelul a fost incendiat de ”mafioții ăștia din oraș”

A trecut un an și trei zile de când mașina mi-a fost incendiată în urma unei operațiuni de tip mafiot. Opelul a ars ca o torță la câțiva metri de țeava de gaz care alimentează blocul vecin. Din fericire, nu s-a produs nicio explozie. Până acum, polițiștii nu au identificat autorii sau pe cei care au ordonat atacul. În schimb, au apărut o serie de informații și s-au petrecut mai multe lucruri care, cred, că trebuie să fie știute. Dezvăluirea lor nu poate împiedica ancheta pentru că la aceste probe au avut acces și alte persoane. Singurii suspecți care au fost investigați în cadrul anchetei legate de incendierea mașinii au legături puternice cu interlopii din Timișoara. Acestea sunt faptele.

”Mafioții din oraș”

După ce în noaptea de ½ iunie 2018, Opelul a ars ca o torță și pompierii au stins incendiul, undeva, în jurul orei 4, a fost un moment în care am rămas în fața blocului lângă mașină. Echipajul care a stins focul a susținut inițial că totul ar fi pornit de la un scurt circuit electric, chiar dacă le-am spus că mașina nu se mișcase din parcare de foarte mult timp. Pompierii s-au retras la bază, susținând că vor veni alți colegi să dea verdictul. La fel și polițiștii. La un moment dat, dinspre strada Mureș au apărut trei inși. Au trecut pe lângă mașina arsă și au început să comenteze amuzați despre presă, mașină arsă. Unul dintre ei mi-a spus că au dat foc ”mafioții ăștia din oraș”.  Erau singurii care au trecut pe acolo și s-au distrat.

Când am văzut ce spus, am început să filmez și asta i-a deranjat. S-au oprit la magazinul de peste drum, iar când au ieșit a apărut o mașină de Poliție. Când au văzut că filmez, s-au enervat și mai tare. Au început să înjure și să-mi spună ce i-ar face fiicei mele. De unde știau unii care treceau pe stradă întâmplător că sunt ziarist, că am o fată? Le-am cerut polițiștilor să-i legitimeze. Niciunul nu avea vreun act la ei. După identificare au fost lăsați să plece.

Echipele de la Pompieri și Poliție au revenit la mașina incendiată. Concluzia – Opelul a ars în urma unei acțiuni intenționate. Criminaliștii au ridicat probe atât din zona banchetei din spate, unde unul dintre geamuri a fost spart, cât și din partea din față.

Din anturajul lui Boncu

Pe zi, am fost audiat de polițiștii de la Investigații Criminale. Evident că am povestit în detaliu incidentul straniu cu cei trei. Polițiștii fac verificări, iar în unul dintre procesele verbale întocmite de polițiști ”rezultă că cei trei tineri sunt cunoscuți cu un comportament, violent, impulsiv și fac parte din anturajul lui Boncu Lucian Adrian”. Interlopul Lucian Boncu este cel despre care am scris cu 11 zile înainte de incendierea mașinii că este prietenul de chefuri al lui Ioan Nasleu, omul de încredere al primarului Nicolae Robu.

Doi dintre cei trei sunt frați – Băbuț Răzvan Claudiu și Băbuț Bogdan Cristian Daniel. Pentru aceștia, judecătorul a aprobat mandate de interceptare a telefoanelor mobile. Bogdan Băbuț era la acel moment angajat ca și agent de pază la firma SPI Security, firma unde Boncu era și el angajat în acel moment.


Într-o discuție interceptată de anchetatori, Bogdan Băbuț spunea că ”lucru la Luci”, iar în alta refuza să mănânce cu un prieten pe motiv că ”noi suntem la antrenamente și io mai tră să ajung într-un loc că m-o trimis Luci”.

După o dispută la telefon cu unul dintre frații Gazibara, Băbuț povestea unui prieten cum l-a amenințat că ”mă duc imediat la Luci sau la Paul sau la ăștia și-i zic  vezi că uită ăla a vorbit aiurea”. După un scandal cu alți interlopi, Bogdan a fost interceptat când discuta un bărbat căruia îi spunea ”Plopu” și îi cerea sprijinul, iar într-o altă convorbire agentului de pază i s-a spus ”o greșit Paul când v-a zis să vă duceți peste el, gen! Nu, mă, nu asta”. ”Plopu” și ”Paul” fac și ei parte din anturajul lui Lucian Boncu, iar ”Paul” este unul dintre cei extrem de apropiați de Nasleu.

Cămătar și șantajist

Bogdan Băbuț a fost interceptat când dădea bani cu camătă și îi amenința cu bătaia pe datornicii care întârziau să returneze sumele împrumutate plus dobânda. ”Oricum te bat! Dute-n morții mătii de sclav ce ești! Oricum acuma aflu unde stai și te aștept în fața casei, f…morții mă-tii  și-ți rup și mâinile și picioarele ! Jegos împuțit ce ești! Păi io-s băiat cu tine, măi pi.., și tu ce faci? Bă lache, puneai în fiecare zi 10 lei deoparte și mă, dădeai banii! Deja tră să-mi dai banii de- lună jumătate” – așa își amenința Băbuș victimele, conform interceptărilor telefonice.

Au fost nu mai puțin de șase cazuri probate de către anchetatori în două luni de camătă și șantaj, iar în momentul în care a fost ridicat de polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale a recunoscut integral faptele când a văzut probele de la dosar. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara nu l-a trimis în judecată și a încheiat cu acesta un acord de recunoaștere a vinovăției pentru faptele de șantaj și camătă, Bogdan Băbuț alegându-se cu o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare și termen de încercare de patru ani.

Concidențe fără număr

Bogdan Băbuț și ceilalți doi au susținut că au trecut din întâmplare prin zonă și că au spus în glumă că mafioții au dat foc la mașină. Au mers pe aceiași variantă și atunci când au fost întrebați de copil. În una dintre discuțiile telefonice, omul lui Boncu îi explica unui prieten că ”Luci dacă și ar fi să pună pe cineva, crezi că ne pune pe noi, frate? Care stăm în zona aicea? Îți dai seama că găsește alții să pui dacă chiar îi, nu?”. Cei doi au făcut și testul poligraf, fiind întrebați dacă au incendiat mașina sau au legătură cu incendierea Opelului, și l-au trecut.

Vă reamintesc că la trei zile de la incident, fără a fi întrebat, Lucian Boncu m-a sunat și printre altele mi-a spus, fără să fie întrebat, că ”Ești țăcăliu la cap? Ce ai tăbărât pe mine? Băi, eu am treabă cu oameni, nu cu mașini (..) nu ți-am dat foc la mașină dacă aia crezi. Mă, nu mai insinua prostii din astea că nu am treabă cu mașini. Nu ai înțeles, nu ți-ai dat seama până acum? Eu am treabă cu oamenii. Sunt destul de bărbat să mă iau de oameni, nu de bunuri și de copii și de familii”

Rezultatele expertizei

Varianta inițială a scurt circuitului electric a fost demontată de experți. În timpul cercetării de la fața locului, criminaliștii au ridicat probe din interiorul mașinii din mai multe locuri pe care le-au trimis pentru analize de laborator.

Expertiza realizată de Institutul Național de Criminalistică a constatat că ”din extractul probei nr.3 se separă compuși aromatici având aceleași spectre de masp li timpi de reținere pe coloană cu cei separați din produsele petroliere inflamabile, respectiv alchil-benzeni, naftalină, alchil-naftaline”. Concluzia în urma analizelor efectuate în laborator – ”proba nr.3 (resturi carbonizate ridicate din partea spate-banchetă a autoturismului Opel Vectra B) prezintă urme de compuși care se regăsesc în compoziția produselor petroliere inflamabile. Nu se poate stabili tipul acestot produse”.

Ancheta polițiștilor de la Serviciul Investigații Criminale continuă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.