Comisia de monitorizare a proiectului Capitală Culturală Europeană 2021, din nou la...

Comisia de monitorizare a proiectului Capitală Culturală Europeană 2021, din nou la Timișoara. Primarul Robu dă vină pe Guvern pentru întârzierile în alocarea fondurilor

0
DISTRIBUIȚI

Comisia de monitorizare a proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 s-a aflat din nou în capitala Banatului pentru a analiza stadiul activităților. Nicolae Robu susține că membrii comisiei au ajuns la concluzia că Primăria Timișoara s-ar fi achitat de obligațiile financiare, în mare parte.

„În privința percepției comisiei, a rezultat că Primăria Timișoara s-a achitat în mare măsură de toate obligațiile, nu 100%. Finanțarea era asigurată de primărie între procentaje de 85 și 90% din totalul finanțării pe care asociația a dispus, restul consiliul județean, foarte puțin Ministerul Culturii, foarte, foarte puțin mediul privat. Deci, primăria a fost principalul finanțator. Nu am dat nici noi toți banii angajați, dar undeva pe la 85% era suma pe care noi am și dat-o, mult mai mare decât la ceilalți parteneri, care au procente mult mai reduse de îndeplinire a obligațiilor, foarte, foarte reduse, din diverse motive.


Eu am reiterat în fața comisiei angajamentul nostru ferm de a finanța tot ce am spus că vom finanța”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a precizat că au fost întârzieri în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru Asociația TM2021 și din cauza Guvernului.

„S-a pierdut foarte multă vreme până când am avut mecanismul de finanțare. Vă aduc aminte că până când ne-a fost aprobat programul cultural prioritar, care ne permite să dăm bani de o manieră specifică, a durat extrem de mult și atunci inevitabil totul s-a decalat. Asta explică întârzierea, inclusiv a primăriei, și nicidecum lipsa noastră de interes, indiferent ce fac ceilalți, noi vom duce acest proiect și ne vom asigura ca el să fie un proiect de succes. Sper ca și ceilalți parteneri să facă asta. Din păcate, foarte târziu, acum vreo două săptămâni, Guvern a aprobat o ordonanță de urgență prin care ni se crează un cadru mai bun de rulare a proiectului, de pregătire pentru 2021, și inclusiv ni se asigură niște prevederi bugetare. Ele sunt la mai puțin de jumătate din cât au fost înțelegerile noastre în etapa de pregătire a ordonanței. Dar pentru moment este bine și așa. Sperăm să fie deschidere încât să vină și restul banilor”, a adăugat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a fost întrebat și cum comentează faptul că bugetul alocat pentru susținerea proiectelor culturale și de tineret a fost redus aproape la jumătate față de anul trecut, Nicolae Robu afirmând că „eu consider că am folosit banii publici foarte bine și agenda culturală a acestui an este excepțională, aș spune. Numai cineva de rea credință nu recunoaște ce reușită a însemnat, spre exemplu, Festivalul Artelor Timișorene, câtă lume s-a bucurat de ce a fost prevăzut în cadrul acestui festival. La fel se va întâmpla și cu cele care urmează. (…) Bugetul a fost prioritizat așa cum am discutat și în dezbatere publică, și în ședința de consiliu în care a fost aprobat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.