Cu răutate, din suflet

Cu răutate, din suflet

0
DISTRIBUIȚI

Suntem tot mai răi unii cu alții. Pe stradă, pe internet, la lucru, unii chiar și acasă.

Am putea avea impresia că acest lucru se întâmplă „din senin”, dar nu e chiar așa. Nu știu cum percep alții treaba, dar eu când văd cum oameni din tabere opuse sunt convinși fiecare în „balonul” său că ei au dreptate, indiferent cât de șubredă sursa de informare pe care-și bazează convingerea, când văd cum nu acceptă alte puncte de vedere, ba mai sunt și violenți verbal și/sau fizic pe această temă, nu pot decât să constat că războiul informațional este un succes total, iar cineva câștigă, dar sigur nu suntem noi.


Și când spun noi mă refer la toți, pro-orice, contra-oricine, nu mai contează.

Dar asta e doar o reflexie a lumii reale. Suntem răi unii cu alții și față în față, în tramvai, la ghișeu, la semafor, însă cu ceva mai multă precauție decât online unde, din spatele tastaturii, oricine se simte cu adevărat „zmeu”, iar consecințele unei atitudini beligerante se rezumă la un eventual „block” pe Facebook. O mare parte din problemă vine din faptul că cei „cu capsa pusă”, din oricare parte, și sunt sigur că știți exact tipul de persoană la care mă refer, își bazează de multe ori diatribele pe informații incomplete sau de-a dreptul false, sau chiar pe opinii ale altora ridicate la rang de adevăr.

Respingem orice informații nu ne convin sau nu se pliază pe convingerile noastre și împingem „adevărul” nostru în fața celorlalți, de multe ori cu brutalitate, fără a-l lua însă în considerare pe al lor. Iar problema nu e că publicul nu mai are acces la informații obiective. Accesul există, informațiile sunt acolo. Problema e că s-a creat o stare generală în care chiar și cei cu un discernământ impecabil ajung să se îndoiască de absolut orice informație și nici dracu’ nu mai știe care-s informațiile alea credibile. Desigur, există și cealaltă categorie, pentru care nu există absolut niciun dubiu, tot ce știu ei este veridic, real și indubitabil. Sau poate, așa cum scrisese un scenarist necunoscut pentru un serial obscur, nimeni nu greșește și nimeni nu are dreptate, pentru că orice poveste are trei variante: a ta, a lor, și adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.