Primăria Timișoara amână atribuirea directă către Horticultura a serviciului de amenajare a...

Primăria Timișoara amână atribuirea directă către Horticultura a serviciului de amenajare a spațiilor verzi din centru. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

timisoara - piata victoriei

Primăria Timișoara se pregătește să organizeze o licitație publică cu scopul găsirii societăților care doresc să se ocupe pe o perioadă de patru ani de întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, parcurilor, scuarurilor, a sistemelor de irigare, întreţinerea şi amenajarea locurilor de joacă pentru copii şi a canisitelor, efectuarea lucrărilor de tăieri de corecţie, elagare şi defrişare a arborilor de pe domeniul public al orașului.

Astfel, ieri, pe masa aleșilor locali, în plen, a stat un proiect de hotărâre privind achiziția acestor servicii, în condițiile în care vechiul contract expiră în câteva luni. Vă reamintim că, în prezent, sunt încheiate patru acorduri-cadru și contracte subsecvente aferente pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi. Astfel, Horticultura se ocupă de zona centrală, Green City de zona doi, iar Rogera Prest Com DRL de zona unu și trei.

„Una dintre măsurile Curții de Conturi a fost aceea de a aproba orice achiziție prin hotărâre de consiliu. Din 2014 până acum nu am mai obținut o altă hotărâre de consiliu local pentru celelalte achiziții”, a explicat, în plen, Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara.

De asemenea, Nicolae Robu a ținut să precizeze că „tot cu licitație s-a făcut și data trecută. Acum suntem în faza unei licitații pe patru ani, ca să nu avem în fiecare an problema aceasta, ne blocăm în licitație, rămân spațiile verzi fără operator”.

Pe de altă parte, consilierul local independent Adrian Orza a intervenit pentru a propune ca societății Horticultura să-i fie atribuit direct serviciul de amenajare și întreținere a spațiilor verzi din zona centrală a Timișoarei. Asta în condițiile în care societatea se ocupă de această zonă de ani de zile. „Aș propune, și dintr-un spirit de echilibru față de celelalte societăți la care consiliul local e acționar majoritar, să le acordăm atribuire directă pe zona zero. de ce să-i punem într-o altă situație, sunt suficient de multe alte zone cu suprafețe extinse, mari, orașul a crescut și are multe zone pe care se poate desfășura o competiție între firmele de profil care îngrijesc spații verzi în Timișoara.


Legislația ne permite ca zona zero să o atribuim societății noastre, care a confirmat de nota zece prestația în zona zero”, a afirmat Adrian Orza.

Adrian Bere a luat din nou cuvântul pentru a preciza că „în patru ani de zile de contract, împărțit orașul în patru zone, Horticultura pe 25% din oraș, e adevărat zona centrală unde necesită o manoperă mai multă de muncă, a fost plătită cu mult mai mult decât 75% din oraș. Cum am putea noi să justificăm că pentru o singură zonă, pentru 25%, plătim…”. Însă șeful Direcției de Mediu nu a putut să-și încheie fraza, fiind întrerupt de Nicolae Robu, care a început să-l certe. De asemenea, primarul Timișoarei a atras atenția asupra faptului că municipalitatea ar putea avea probleme cu cei de la Curtea de Conturi dacă va atribui direct zona zero societății Horticultura.

„Domnule director, haideți că vorbiți prostii și nu mă așteptam de la un specialist adevărat să facă asemenea afirmații. Evident că se plătește mai mult și se va plăti mai mult întotdeauna la aranjamente florale. Una e să te duci cu motocositoarele și să tai iarba și alta este să amenajezi Piața Victoriei, Parcul Justiției, tot ce avem noi în zona zero, unde e o manoperă uriașă, nu se poate face mecanizat nimic, ci numai manual. Problema se pune în cu totul și cu totul alți termeni. Și eu aș prefera ca zona zero să o putem atribui direct Horticulturii. A câștigat-o la licitații și cel mai probabil, în orice condiții, Horticultura bate pe oricine când e vorba de o zonă cu asemenea caracteristici cum e zona zero. Problema este că și pe zona zero vom avea și tarife de tăiat iarba, de exemplu, de tăiat crengile, de lucruri banale care se regăsesc predominant în celelalte sectoare. Dacă noi facem atribuire către Horticultura, la tariful pe care-l stabilim printr-o discuție directă cu Horticultura, și vine licitația pentru celelalte sectoare și se câștigă licitația cu prețuri mult mai mici pentru acel gen de operații, Curtea de Conturi va veni și va spune de ce nu ați făcut licitație și acolo, chit că este societatea noastră, că uite, ați fi putut să obțineți la metrul pătrat cosit tariful x prin licitație. Există această precauție. Ăsta e singurul motiv, problema tarifelor care evident se ajunge să fie comparate. (…) Dacă la licitația de pe celelalte sectoare se obțin alte tarife, asta e problema, vin auditorii în control”, a detaliat Nicolae Robu.

În final, Nicolae Robu a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, pe motiv că este nevoie ca aleșii locali să se lămurească dacă serviciul poate fi fragmentat, astfel încât Horticultura să preia direct zona centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.