Toată ţara ştie că suporterii Politehnicii Timişoara sunt speciali iar unul dintre noile lor proiecte confirmă acest fapt. Druckerii, sprijiniţi de instituţia de învăţământ superior, vor ca în 4 decembrie 2021, când echipa de suflet va sărbători Centenarul, să se bucure de un muzeu dedicat clubului.
Deocamdată „Muzeul Politehnica” e doar într-un stadiu incipient, de proiect pentru viitor. La începutul anului, suporterii care se află în conducerea lui ASU Politehnica au atras atenţia printr-un grup format pe o cunoscută reţea de socializare prin care îi invită pe toţi cei care au fost atinşi de „microbul viola” să-şi împărtăşească „bogăţia”. Adică să facă publice suvenirurile specifice unui fan adevărat, de la fanioane, tricouri, diferite insigne şi alte obiecte vechi care pot reconstrui „un puzzle cu milioane de piese ale unei istorii”.
„Ideea e că am vrut să sondăm, să vedem cât de receptivă e lumea la o chestie de genul acesta. Oricum avem şi alte surse din care să strângem materiale cu Poli. O să le exploatăm, dar am vrut să vedem dacă putem scoate la iveală cât de cât nişte lucruri care merită să se afle în muzeu… Pe lângă postări am primit mesaje private de la oameni care ne-au spus că şi ei mai au obiecte legate de Poli şi vor să le ofere pentru această cauză. Deci chiar a fost o opţiune okay”, spune Sebastian Novovic, alias „Mihalcea”, preşedintele Asociaţiei Suporterilor Timişoreni „Druckeria” şi unul dintre iniţiatorii proiectului.
Început online
Ideea a apărut iniţial pe vechiul forum al suporterilor, iar acum grupul de Facebook „Muzeul Politehnica” are peste 300 de membri iar mulţi dintre ei au postat imagini cu propria colecţie alb-violetă, astfel s-au descoperit o serie de obiecte preţioase pentru acest demers. Aşa cum e cazul unei medalii de câştigător al Cupei din 1958, prima din istoria vechiei Poli! În prima fază au intrat în acţiune zeci de polişti, spectatori de tribună ori ultraşi, foşti jucători, precum Mugur Guşatu şi Sorin Vlaicu, ori conducători din diverse „ere”. „Pe ei ne bazăm, foşti jucători din diferite generaţii… orice se va face legat de muzeu vom anunţa pe măsură ce vom avansa cu proiectul. Încercăm prin cei contactaţi să ajungem şi la alţii”, continuă suporterul timişorean.
Alte obiecte interesante afişate de fani pe grupul creat au fost cele cu primele tricouri ale lui Poli cu sponsori, bluza de prezentare a regretatului tehnician Costică Rădulescu sau programe de meci aflate la mare căutare, precum cele din meciurile „europene” cu Celtic, West Ham şi 1.FC Lokomotive Leipzig, din deplasare, ultimele două deţinute de Flavius Boncea, jurnalist şi fost consilier local. „Încercăm să strângem cât mai multe obiecte, cât mai multe informaţii despre ele şi încercăm să le punem la cap şi să puşte cu ce avem noi ca ideea despre conceptul acesta”, subliniază „Mihalcea”.
Un alt polist a făcut de asemenea o surpriză frumoasă. Programul de meci al jocului disputat de alb-violeţi pe „Santiago Bernabeu” în faţa celui mai galonat club din lume, Real Madrid, a fost achiziţionat de un membru al grupului de pe eBay şi donat proiectului. De altfel, proiectul se bazează şi pe înţelegerea suporterilor, cei ale căror obiecte vor fi considerate potrivite pentru viitorul muzeu vor fi contactaţi pentru a le putea oferi muzeului, în baza unui contract de împrumut cu perioadă determinată. Până atunci misiunea iniţiatorilor e găsirea surselor de finanţare şi realizarea efectivă a muzeului.
Deşi kitsch-urile, precum cele cumpărate de la celebrele tarabe din centrul oraşului, sunt de evitat. „Mihalcea” susţine că şi acestea pot avea spaţiul lor „dacă sunt interesante şi au o poveste… Întreg conceptul muzeului vrem să fie unul inedit. Pentru că şi povestea lui Poli e inedită sau e ceva ieşit din tipare. Clar se va lega şi de diverse momente, de genul acelui meci cu Urseni când portarul lor a intrat desculţ pe teren, de exemplu…”.
Marile trofee, de negăsit
O durere pentru suporterii Politehnicii e faptul că deocamdată simbolurile celor mai importante realizări din istoria clubului, adică trofeele pentru Cupele României cucerite în 1958, respectiv 1980, au fost pierdute, fie furate, în perioadele mai tulbure (destul de dese) din istoria grupării. Totuşi, speranţele în recuperarea lor nu sunt total abandonate. „Încă se fac căutări, demersuri în sensul acesta. Încercăm să dăm de bucăţile acestea de istorie ale lui Poli, dar cred că va fi foarte greu… de ani de zile facem asta. Ca suporteri însă am reuşit să aducem laolaltă istoria lui Poli”, adaugă Sebastian Novovic. Există însă şi o variantă de rezervă pentru a celebra cele două momente deosebite din istoria lui Poli, crearea unor trofee după modelul originalelor. „Clar, după imagini de atunci, asta poate fi o variantă: să facem replici ale trofeelor”, conchide „Mihalcea”.
Deocamdată nu e foarte clar nici spaţiul în care se va afla viitorul muzeu al Politehnicii Timişoara. „Există şi un proiect pentru spaţiul fizic al muzeului, dar deocamdată nu are sens să intrăm în detalii fiindcă e încă un proiect…”, explică Novovic.
De asemenea, nici conceptul în sine al muzeului nu e „supercristalizat”, urmând ca alte discuţii să aibă loc în această vară, „când va fi mai relaxată situaţia clubului. Încercăm mai întâi să dăm vestea”. Cert e că fanii timişoreni şi reprezentanţii UPT-ului iau în calcul mai multe modele consacrate „de afară”. La marile cluburi, precum Barcelona, Real Madrid sau Bayern Munchen, muzeul nu e doar o vitrină, carte de vizită pentru laude, un moft sau o simplă facilitate bifată. Atât „uriaşii fotbalului”, cât şi foarte multe cluburi europene înregistrează un profit frumos din vizitele pe care suporterii de pe întreg continentul şi nu numai le fac „instituţiei” atunci când se află şi în oraş în scop turistic. „Ne-am uitat la mai multe variante, sunt foarte multe idei interesante de la cluburile de afară. Vom vedea în funcţie de spaţiul avut la dispoziţie cât vom putea să punem şi noi în practică”, a concluzionat Sebastian Novovic.
Anul 2021 se anunţă unul extrem de important pentru întreaga urbe de pe Bega, nu doar prin prisma Centenarului clubului de fotbal Politehnica. Timişoara, din postura de Capitală Culturală Europeană e obligată să le ofere celor care-i vor călca pragul un obiectiv cu adevărat extrem de important. După mulţi ani de vorbe aruncate, în care Memorialul Revoluţiei a fost singurul spaţiu dedicat evenimentelor din ‘89. Recent, Garnizoana Timişoara, aflată în Piaţa Libertăţii, a trecut în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, urmând ca aici să fie amenajat Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 pentru care atât de mulţi cetăţeni au militat. Suporterii Politehnicii, care în fiecare an marchează perioada în care s-a schimbat istoria ţării printr-un marş devenit tradiţional, admit că această instituţie e esenţială. Dacă în 2021 proiectul lor va fi dus la capăt, iar autorităţile nu ar reuşi să finalizeze muzeul dedicat unui eveniment istoric major pentru România atunci ar fi o pată pe obrazul acestora. „Clar ar fi ruşinos, ar trebui să se facă cât mai urgent demersuri în sensul acesta”, a subliniat Sebastian Novovic.