Proiectul realizării unei parcări subterane în Parcul Botanic, contestat. Robu, o nouă...

Proiectul realizării unei parcări subterane în Parcul Botanic, contestat. Robu, o nouă criză de isterie

1
DISTRIBUIȚI

Arhitecți, arheologi sau peisagiști au contestat planul Primăriei Timișoara de a realiza o parcare subterană în Parcul Botanic, dar și de a extinde Spitalul Municipal Timișoara. Astăzi, la sediul instituției, a avut loc o dezbatere publică privind Planul Urbanistic Zonal „Extindere și modernizare Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara și parcare subterană” pe str. Gheorghe Dima, nr. 5. La finalul ei, Nicolae Robu a răbufnit la adresa unui fost arhitect-șef al Timișoarei.

Vă reamintim că municipalitatea intenționează, printre altele, să realizeze un drum de acces între str. Gheorghe Lazăr și Parcul Botanic, cu două pietonale adiacente. De asemenea, se are în vederea realizarea mai multor construcții și amenajări în adiacența taluzurilor căii ferate, având fronturi la str. Pictor Ion Zaicu, la fostul Liceu Mincu și Parcul Botanic. Astfel, se dorește realizarea a două pasaje pe sub calea ferată, din care unul pentru mașini și pietoni și unul doar pentru pietoni și bicicliști. Totodată, ar urma să fie realizată o stație de metrou de suprafață, „accesibilă cu scări și ascensoare, cu unul sau două peroane, în vederea creșterii nivelului de mobilitate urbană în zonă”. De asemenea, se dorește realizarea unui heliport pe una dintre clădirile care va fi construită în zonă, care va avea șapte etaje. În ceea ce privește parcarea subterană, aceasta va avea 598 de locuri și va fi pe două niveluri.

Printre cei care au luat cuvântul în timpul dezbaterii s-a numărat un reprezentant al Asociației Peisagiștilor, care a atras atenția asupra faptului că spațiul verde va fi afectat dacă acest proiect va fi dus la bun sfârșit.

„Va fi afectat spațiul verde. Cu siguranță viziunea PUZ-ului propus va afecta suprafața spațiului verde, care va fi redusă. Va fi afectat și prin construcția spitalului, dar acolo, din câte știu, spitalul este investiție de utilitate publică și există o reglementare în sensul ăsta, dar parcările nu sunt de utilitate publică și atunci nu se supune acestei excepții”, a precizat Raluca Rusu, de la Asociația Peisagiștilor.

De asemenea, arhitectul Adrian Florin Ionaș a semnalat faptul că zona s-ar aglomera foarte mult dacă ar fi realizată o parcare subterană în Parcul Botanic și a susținut că nu ar fi un cadru legal pentru ca aceasta să poată fi construită.

„A construi, ceea ce văd că insistă și domnul primar, această extindere a spitalului municipal nu este rezonabilă din multe puncte de vedere, pentru că dacă te uiți pe plan într-adevăr se constată că se intră pe spațiul verde.


Deci, nu doar cu parcarea din subteran, care nu cred că are un cadru legal, dar și cu restul corpului. Este un corp foarte mare, de parter plus șase etaje, vom avea și un heliport acolo care intră puternic în zona de parc. Asta afectează axialitatea și modul de intrare în parc și creează un zid uriaș în zona respectivă. De asemenea, ar aduce o cantitate atât de mare de oameni aici, în zona asta, în care este un trafic extrem de mare și ar amplifica traficul cu zeci de mașini care se parchează, cu salvări care o să fie mult mai multe din moment ce se extinde spitalul, este teribil de nerezonabil. Atât timp cât municipalitatea are alte spații, ca cel de pe Torontalului, unde ar trebui să se dezvolte un spital municipal, eu personal, dar și colegii mei de la Ordinul Arhitecților, nu vedem de ce să încercăm să facem un compromis, care eu zic că e mai degrabă o forțare pentru câțiva ani. Pentru că el va deveni complet insuficient peste cinci, zece ani. Noi ar trebui să gândim pe un termen mai îndelungat”, a detaliat arhitectul.

Pe de altă parte, aproape de finalul dezbaterii, Nicolae Robu a început să se certe cu fostul arhitect-șef al Timișoarei, Radu Radoslav, după ce acesta a întrebat „de ce nu poate să mai aștepte parcajul subteran?”.

„Vă spun eu de ce, domnule arhitect, pentru că vreau eu. Vreau ca Timișoara să aibă parcaje, iar unii ca dumneavoastră nu vreți. Ați fost arhitect-șef și n-ați făcut nicio parcare și n-ați făcut nimic pentru orașul acesta, numai i-ați ajutat pe țigani și pe alții. Ar trebui să stați puțin mai domol, asta ar trebui să faceți. Mi-e ciudă că v-am avut în subordine când văd ce atitudine aveți. De ce să nu le facem? Ca să puteți spune că Robu n-a făcut parcaje? M-am săturat de multe lucruri, m-am săturat și sunt om și trebuie să mai răbufnesc câteodată când văd… Măcar nu mai folosiți lucrurile, că văd că la toate vă opuneți, dacă sunt rele. Dar parcă văd că dacă facem acolo un spital, doamne ferește, dacă aveți nevoie, mergeți bine-mersi și vă bucurați de ele”, a răbufnit Nicolae Robu.

La finalul dezbaterii, Sorin Ciurariu, arhitectul-șef al Timișoarei, a declarat că este nevoie să se facă ceva în zona Clinicilor Noi.

„Sinceritatea mea a fost absolută când am spus că dacă nu facem nimic, va fi dezastru. Acum încercăm să facem ceva. Probabil că între intențiile maximale care au fost prezentate aici și cele care vor fi în final materializate va fi o diferență, probabil că nu va exista un corp atât de mare, poate că nu va exista heliport, dar în acest moment, dacă nu schimbăm reglementarea, spitalul municipal nu mai are nicio șansă de dezvoltare, rămâne în situația în care e și care e în afara certificărilor de lucru”, a precizat Sorin Ciurariu.

1 COMENTARIU

  1. Caragiale mon cher..a inceput IDiLUL..campania?! ne fam lovitii de ” impotenta” dupa ultimii ani de relatie cu ” orasul..halal muftanangiu..adevarat mitocan..!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.