ABRA revine în fața melomanilor cu tradiționalul concert de …iulie

ABRA revine în fața melomanilor cu tradiționalul concert de …iulie

0
DISTRIBUIȚI

Formația ABRA revine pentru un recital extraordinar „acasă“, evenimentul urmând să se desfășoare în locația care a găzduit revenirea trupei după 24 de ani de pauză (în vara anului 2014) La Căpițe. Concertul va avea loc duminică 28 iulie, de la ora 20 în cadrul noii locații a binecunoscutului loc de cântări.

Formaţia ABRA s-a născut acum 35 de ani, în orașul nostru, când Adrian Schwartz-Dinu şi Tucu Bleich au convenit să transforme duo-ul „Adrian Dinu-Raul Dudnic” în trupă. După câteva schimbări de componenţă apare prima formulă semnificativă: Adrian Schwartz-Dinu – chitară,voce; Raul Dudnic – chitară, voce; Dinel Tolea – clape; Christian Podratzky – bas; Tucu Bleich – tobe. Cvintetul nu durează însă, cristalizându-se destul de repede trio-ul Abra: Adrian Schwartz-Dinu – chitară, voce; Christian Podratzky – bass; Vali Potra – tobe, clape, ultimii doi cântând deja de câţiva ani buni împreună. Urmează cinci ani de concerte în toată ţara, în special în mediile studenţeşti, înregistrări la Radio-Televiziune, câştigarea premiilor muzicale care erau de căştigat în perioada ’85-’90, Abra devenind o formaţie de linia întâi nu numai în Timişoara, ci şi în ţară, adevăraţii „degustători” de rock fiind deja în temă cu trio-ul timişorean.


În Februarie 1990 Abra a cântă pentru ultima oară live la concertele revoluţiei în Timişoara – Sala Olimpia şi Bucureşti – Sala Polivalentă alături de trupele de anvengură româneşti din acea vreme precum Iris, Holograf sau Pro Musica.Din acel an, Adrian Schwartz-Dinu şi Christian Podratzky se stabilesc în Germania.

Sub acest nume, în Germania au apărut două albume, „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). Componenţii s-au schimbat relativ des, perindându-se mai mulţi muzicieni germani, dar şi câţiva români (Mşsi Farcaş, Ţucu Bleich). Cei trei muzicieni s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80, o preţioasă „recuperare istorică”. Aşadar Adrian Schwartz-Dinu, un specialist al chitarei acustice (clasice), împreună cu Christian Podratzky şi Vali Potra, o secţie ritmică sudată şi plină de neprevăzut, oferă primul lor album, „La frumuseţea ei”, care apare pe piaţa românească în 2004 la casa de discuri A&A Records. În vara anului 2009 cei trei se reîntâlnesc în Timişoara pentru a înregistra în studioul lui Uţu Pascu noul album Abra numit „Şapte” – care conţine 15 piese realizate în colaborare cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Svetlana Levina şi Maria Chioran. Un alt material discografic al lor a fost „Data când totul e gata“. Legendara formaţie a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care a avut loc în vara anului 2014.

Din 2015 Abra cânta des în formula Dinu, Podratzky, Horea Crișovan, Florin Cvașa în formula acustică. Pe lângă concertele din Timișoara, trupa cântă tot mai des în Italia, având concerte la Padova, Limena sau Treviso.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.