Cod galben de ploi în mai multe regiuni, caniculă în restul țării

Cod galben de ploi în mai multe regiuni, caniculă în restul țării

0
DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare cod galben de ploi pentru aproape jumătate din țară, fiind vizate cea mai mare parte a Moldovei, Maramureșul, Crișana și Transilvania. În restul țării este caniculă.

Potrivit ANM, în cea mai mare parte a Moldovei, în Maramureș, nordul Crișanei și local în Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări temporar puternice ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.


Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Codul galben este valabil până la ora 23.

În același timp, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 – 37 de grade.

„Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, îndeosebi după-amiaza și în prima parte a nopții în nordul, nord-estul și local în centrul țării, unde vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp”, spun meteorologii.

Pentru ziua de miercuri, meteorologii anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată, mai ales după-amiaza și noaptea, la început în nord-est și în centru, precum și în zonele montane și submontane, apoi cu precădere în sud și sud-est.

În Sudul României, miercuri după-amiaza, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.