Centrul Multiplexity, realizat în muzeul STPT de pe Take Ionescu. Noi detalii...

Centrul Multiplexity, realizat în muzeul STPT de pe Take Ionescu. Noi detalii despre proiect

0
DISTRIBUIȚI

Se fac noi pași astfel încât să prindă contur MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, care reprezintă cea mai importantă moștenire pe care Timișoara o va lăsa după anul 2021, când va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat, astăzi, că au desemnat consultantul pentru organizarea unui concurs de soluții privind amenajarea centrului. Este vorba de Ordinul Arhitecților din România, fiind semnat un contract de peste 100.000 de lei, cu o durată de 240 de zile. În baza proiectului câștigător, vor fi demarate procedurile pentru construcția centrului, investiția ridicându-se la aproximativ 12 milioane de euro.

MultipleXity ar urma să fie realizat într-o locație de pe B-dul Take Ionescu. Și anume, Muzeul „Corneliu Miklosi” și atelierul aflat vizavi. Astăzi, a fost prezentat conceptului noului centru, în prezența reprezentanților Primăriei Timișoara și ai Asociației TM2021.

„Mereu am accentuat că ne dorim ca acest obiectiv să fie cea mai mare moștenire care rămâne orașului după anul 2021. Am considerat ca fiind soluția ideală să construim ceva de la zero, foarte aproape de zona centrală, dar nu s-a putut. Am considerat că este bine să mergem pe ideea unui concurs de soluții, pentru că un astfel de obiectiv nu e atât de cunoscut, astfel încât să mergi ca la un obiectiv comun, pe licitație. Pe de altă parte, și pentru că un concus de soluții este o formulă mai bună care pune în mișcare arhitecți, proiectanți și îi duce în acea competiție ce face obiectul procedurii. M-am bucurat că a fost desemnat câștigător consultantul pentru organizarea concursului de soluții Ordinul Arhitecților din România”, a declarat, astăzi, Nicolae Robu, prezent la evenimentul de prezentare al conceptului.

Primarul Timișoarei a precizat că se are în vedere amenajarea a 2.500 mp din centrul MultipleXity în anul 2020, iar restul de 6.000 mp, până în anul 2021.

„Acest centru aduce mari domenii laolaltă, aduce specialiștii din toate aceste domenii. Ce se întâmplă aici este ceva destul de rar. Vor fi activități creative de interferență, artă, știință-tehnologie, vor fi organizate workshop-uri și seminarii, spectacole, experimente ale profesioniștilor și ale vizitatorilor, activități recreative. Noi vrem ca el să fie făcut cu o implicare cât mai largă a timișorenilor.


Concursul de soluții ne va ocaziona să captăm semnale de la cetățenii care doresc să aducă o contribuție prin sugestii, observații critice, tocmai pentru că vrem să fie principala moștenire pe care o lăsăm în urma proiectului Timișoara 2021. Astfel de centre sunt puține în lume și noi trebuie să îl facem astfel încât să fie plasabil pe paliere cum sunt cele care există, încât să ne facă cinste”, a detaliat Nicolae Robu.

De asemenea, Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, a precizat că asociația are meritul că a realizat conceptul centrului MultipleXity.

„Contribuția asociației este de a oferi conceptul acestui centru, la care noi am lucrat deja în anii precedenți. Este un proiect participativ, de la faza de idee când au avut loc consultări, până la cea de proiectare. Vor urma consultări cu privire la conținutul cultural și artistic al acestui centru. Avem nevoie de participarea timișorenilor și ne dorim să fie un centru de importanță europeană”, a explicat Simona Neumann.

MultipleXity 2021, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment este cea mai mare investiție asumată de Primăria Municipiului Timişoara prin dosarul de candidatură Timişoara Capitală Culturală Europeană și va costa 12 milioane de euro. MultipleXity va găzdui o clădire de 6500 mp care va fi construită în două etape. Prima etapă va fi realizată și finalizată pe o suprafaţă de 2500 mp în 2020, iar a doua etapă, desfăşurată pe 4000 mp, va fi terminată în 2021. Centrul va conține spaţii multifuncționale, spaţii pentru expoziții, laboratoare interactive pentru copii şi adulți, zone de experimentare.

Concursul de soluții privind amenajarea centrului va fi lansat la sfârşitul acestui an, iar la începutul anului viitor va fi desemnat un câştigător, care va livra proiectul, cu un desfășurător de implementare etapizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.