Naivi colectiv

Naivi colectiv

0
DISTRIBUIȚI

Armata germană a invadat Franța de patru ori în exact același loc, în 75 de ani de istorie, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului trecut. După prima incursiune, istoricii militari s-au pus la treabă, pentru că erau plătiți foarte bine să studieze trecutul, să-l deslușească și să-i pregătească pe francezi pentru viitoarele conflicte. În fiecare caz, după studiul atent al intențiilor germanilor și al motivelor pentru care au ales din nou și din nou să intre în Franța prin Ardeni, printr-o zonă dens împădurită la intersecția frontierelor cu Belgia și Luxemburg, forțele aflate în apărare s-au înșelat și pentru a patra oară.


Două dintre situații s-au petrecut în Al Doilea Război Mondial, iar înainte de fiecare eșec, concluzia trasă a fost: „ah, pâi nemții n-or să facă din nou aceeași chestie”. Dar au făcut-o.

La fel și cu cei care ne conduc orașele, județele sau țara. Indiferent de acronimul formațiunii, de numele și fețele prezente pe afișele electorale, în mare parte din țară același „model” de conducător este votat fără ezitare de aproape 30 de ani, pe principiul „ah, pâi doar n-or să facă din nou aceeași chestie”.

Avem orbul găinilor și nu vedem decât pe termen scurt atât înapoi, cât și înainte. Ar trebui să punem semnul egalității între bunăstarea noastră și bunăstarea generațiilor viitoare, dar n-o facem. Nu punem la punct un sistem educațional care ar putea, în timp, să ridice nivelul de trai al populației. Ne doare în cot de poluare, schimbările climatice sunt o glumă, sistemul medical la fel, infrastructura e pentru fraieri. Ne pasă doar să avem burțile pline aici și acum și abia suntem în stare să gândim în perspectivă în ceea ce privește viitorul copiilor noștri, de generațiile următoare nici nu are rost să mai vorbim. Luăm decizii ca să ne fie bine mâine, chiar dacă aceste decizii pun cruce viitorului îndepărtat. Iar ceața asta de pe ochii noștri colectivi, care ne împiedică să vedem clar ce ar trebui să facem, e greu de ridicat. Ba chiar o alimentăm cu ură și ignoranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.