Câștigător al Cupei României la culturism și fitness, Adrian Radu dezvăluie tainele...

Câștigător al Cupei României la culturism și fitness, Adrian Radu dezvăluie tainele unui trup armonios

1
DISTRIBUIȚI

Orăviţean la origini, Adrian Ştefan Radu îşi poate motiva clienţii de la sala de forţă şi prin propriul exemplu. Antrenor personal în Timişoara acesta a reuşit să obţină medalia de aur la categoria men’s physique din cadrul Cupei României la Culturism şi Fitness 2019.

Adrian Ştefan Radu are 26 de ani şi e un împătimit al fitness-ului. Cărăşeanul a devenit un personal trainer foarte apreciat în oraşul de pe Bega iar anul trecut s-a hotărât să intre şi în competiţiile naţionale de profil. Categoria în cadrul căreia concurează e men’s physique 179 centimetri, care, aşa cum îi spune şi numele, se referă la armonia corpului şi, spre deosebire de culturism, mărimea muşchilor nu primează.

„Am început de anul trecut să concurez. Am luat locul 4 la Cupa României atunci, a fost un mic eşec pentru mine. La fel, tot pe locul 4 am fost şi în Campionatele Naţionale la Culturism şi Fitness”, spune Adrian Ştefan. Progresul său a fost evident în weekend-ul trecut, la Cupa României la Culturism şi Fitness organizată la Drobeta Turnu-Severin. Nu doar că personal trainerul bănăţean s-a clasat pe podium, ci s-a întors acasă cu medalia de aur! „Anul acesta sunt bucuros, au fost şase finalişti la categoria mea şi m-am clasat pe locul 1. Aş vrea ca în 27 septembrie, la Naţionalele de la Braşov, să obţin de asemenea o clasare superioară. Pe viitor sper să cuceresc cât mai multe titluri de campion şi automat să merg la următoarele competiţii, Balcaniade, Cupa Mondială”, adaugă personal trainer-ul din Timişoara.

Adrian Radu se bucură mult de aprecierea „elevilor” săi, clienţi sportivi sau oameni obişnuiţi care trec pragul sălii de la Hotel Continental, unde profesează în prezent. „Majoritatea clienţilor mei sunt oameni normali care vor un stil de viaţă sănătos, care, pe lângă faptul că schimbă estetic ceva la propriul corp, vor să se şi simtă bine. Încrederea, alimentaţia, psihicul e ajutat mult de sport. Mulţi lucrează la birou, au un mod de viaţă sedentar şi fitness-ul îi ajută foarte mult”, subliniază Radu.

Rezultatele muncii asidue se văd şi la unii sportivi amatori pe care-i pregăteşte şi care l-ar putea urma în competiţii. „Mai am şi clienţi cărora le-am propus şi lor să concureze pentru că au ajuns la un nivel destul de înalt. Au trecut un anumit prag…”, precizează Adi Radu.

Sfaturile campionului

Cu aproape 12 mii de like-uri pe pagina de Facebook, dintre care multe de la sportivi locali, e evident că Adrian Radu ştie ce face. „Pagina prezintă rezultatele mele cu clienţii, rezultatele personale. Mai discut despre alimentaţie, antrenamente, acolo prezint activitatea mea de zi cu zi”, explică personal trainer-ul. Printre primele săli la care acesta s-a pregătit în oraş s-a numărat şi cea a celebrului bodybuilder local Florin Teodorescu.

Fitness-ul sau sportul de întreţinere nu presupune doar „trasul de fiare”. „După mine este un triunghi fitness-ul. Un colţ e reprezentat de antrenament, un alt colţ e alimentaţia şi în celălalt colţ odihna… Unul fără celăltalt nu funcţionează, nu poţi face fitness fără un colţişor din acest triunghi. Toate trei sunt importante. Dacă nu ai o alimentaţie corespunzătoare corpul nu se poate reface. Dacă nu te odihneşti, la fel. Acelaşi lucru şi cu antrenamentele, dacă nu ai un antrenament bun nu poţi să progresezi”, subliniază Adrian Ştefan.

Un subiect tabu în „lumea muşchilor” e reprezentat de suplimentele şi diversele „ajutoare” la care apelează unii body-builderi. „Suplimentele le recomand doar dacă o persoană nu-şi poate lua din alimentaţie tot ce trebuie. De exemplu dacă sare peste o masă principală a zilei, poate să ia un shake proteic ca să-şi acopere necesarul proteic sau un complex de vitamine dacă nu-şi ia din alimentaţie vitaminele necesare. Depinde şi de performanţele omului. Dacă face sală mai intens de mai mult timp se recomandă şi un preworkout, e un boost de energie care se ia înainte de antrenament”, adaugă Adrian.

Bineînţeles, mulţi clienţi ai sălilor de fitness, atât femei, cât şi bărbaţi, apelează la un personal trainer în primul rând pentru a da jos kilogramele suplimentare. „Un om care vrea să slăbească, să se tonifice, să schimbe ceva la corpul lui, nu are nevoie de suplimente, poate face asta doar prin alimentaţie”, precizează sportivul. Mâncarea rămâne de altfel un element cheie în întregul angrenaj: „Totul e muncă, fără muncă nu se poate. Dar cea mai importantă e cea din bucătărie, contează foarte mult. Altfel, degeaba te antrenezi. Dacă cineva vrea să slăbească şi aleargă zece kilometri pe zi nu poate să o facă dacă nu are grijă şi la alimentaţie”.

În privinţa celor obişnuiţi cu efortul lucrurile pot să stea uşor diferit.


„O masă pentru un sportiv ar trebui să conţină o sursă de proteine, precum carnea sau ouăle. Unele lactate. Şi o sursă de legume. O sursă de amidon pentru energie sau sursă de carbohidraţi complecşi. Depinde de obiectivul fiecăruia”, susţine Adrian Radu.

Riscurile autodidacţilor

Poate pentru mulţi români apelarea la un personal trainer pare un moft sau un bonus pe care nu şi-l permit. În lipsa unei îndrumări însă persoanele mai puţin avizate se expun unor riscuri şi „cheltuieli” pe termen mai lung.

„Pentru creşterea masei musculare recomand antrenamentul pe grupe. Fiecare grupă în parte, în fiecare zi o altă grupă. Nu recomand să se lucreze tot corpul într-o zi. Azi de exemplu faci spate, mâine piept, poimâine picioare, braţe… Dacă lucrezi trei grupe deodată nu le faci 100% cum trebuie”, avertizează Adrian Radu.

Începătorii se expun pericolelor dacă nu îşi cunosc limitele. „Sigur că există riscuri, pot să spun din proprie experienţă, că m-am apucat la 13 ani şi nu avea cine să mă îndrume pe atunci. Fitness-ul nu era atât de cunoscut. Şi eu vedeam pe alţii mai mari cum ridicau greutăţi mari, le ridicam şi eu şi nu era okay. De aceea recomand tuturor, măcar la început, să-şi ia un antrenor personal care să-i îndrume. Pentru că e foarte important să o iei de la zero ca să fie evitate accidentările. Dacă un începător începe şi se antrenează cu greutăţi mari, există riscul acesta”, conchide Adrian Ştefan Radu.

Beneficii peste beneficii

Dacă pentru un personal trainer clientul primează în mod normal, Adrian nu ezită să recomande şi celor care nu merg neapărat „la sală” să facă mişcare şi să aibă grijă la stilul de viaţă pe care îl au. „Tuturor oamenilor le recomad să aibă un stil de viaţă sănătos, să se alimenteze un pic mai sănătos dacă nu o fac acum, să facă mai multă mişcare, nu neapărat la sală, pentru că orice fel de mişcare e benefică, să se odihnească, să nu piardă nopţile să zic aşa. Sunt chestiuni care se simt pe viitor. Dacă toată viaţa nu ai avut grijă cu alimentaţia, ai avut un stil de viaţă sedentar, de la o anumită vârstă se simte deja”, mai spune Adrian Ştefan Radu.

Acesta îl dă exemplu şi pe celebrul Florin Uceanu, care la 56 de ani „arată cum arată şi se simte ca la 20 de ani”. „Şi internetul prezintă o grămadă de oameni care au practicat sport, au avut grijă de alimentaţie şi încă practică fitnessul”, concluzionează campionul de la fitness.

Inginer cu sportivi în familie

În mod inedit, meseria de bază a lui Adrian Radu a fost cea de inginer mecanic, utlerior acesta îndreptându-se spre activitatea pe care o îndrăgeşte atât de mult. „Eu am absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii, iniţial am profesat trei luni şi între timp am făcut şi un curs de instructor de fitness, după cele trei luni am renunţat la meseria de inginer şi am mers pe această ramură şi am decis să dau tot ce am mai bun din mine”, mărturisteşte cărăşeanul.

Pe lângă fitness, Adrian Ştefan Radu a mai practicat, ca amator, fotbalul şi kickbox-ul, „dar fitness-ul m-a cucerit să spun aşa. Tot timpul am avut continuitate cu el, am făcut în paralel şi kickbox dar am decis să rămân pe această ramură”. Interesant e că sportivul născut în Oraviţa e verişorul fraţilor Şimon, Cătălin şi George-Alexandru, stomatologii din Timişoara practicanţi de jiu-jitsu brazilian.

1 COMENTARIU

  1. Ce acreditari ai? Unde sunt recunoscute? In Europa?
    In US? Ca am facut ceva la Bucuresti si desi mi-au fost vandute ca si international recunoscut nici vorba! Ce este NASM? In Germania toti intreaba de asta

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.