Ambrozia, dușmanul timișenilor. Unde se lucrează, în Timișoara, la vaccinul anti-ambrozie

Ambrozia, dușmanul timișenilor. Unde se lucrează, în Timișoara, la vaccinul anti-ambrozie

1
DISTRIBUIȚI

Mai toate țările din Occident au reușit să iasă învingătoare în lupta cu ambrozia, o buruiană care provoacă alergii puternice. Asta după ce au fost folosite o serie de metode chimice și mecanice pentru eradicarea ei, ambrozia fiind recunoscută oficial ca plantă de carantină.

Din păcate, România a rămas codașă și la acest capitol, în condițiile în care buruiana crește nestingherită pe tot mai multe terenuri. Între timp, autoritățile locale și județene din Timiș se laudă că intervin prompt pentru ca cetățenii să nu mai aibă de suferit din cauza „ierbii pârloagelor”. Însă, realitatea este cu totul alta, recunoscută chiar și de medicii alergologi, la ușile cărora le bat tot mai multe persoane alergice la această buruiană.

De urgență la spital

„Din păcate, anul acesta a fost cu foarte, foarte mult polen datorită climei care a fost favorabilă dezvoltării plantei. După 15 august a fost o adevărată explozie de polen care a afectat sănătatea celor alergici și care a dus mai multe persoane în starea de alergie. Cei care se știau alergici au avut simptome foarte grave, atât de grave încât mulți au făcut criză de astm și au fost nevoiți să meargă în terapia de urgență”, ne-a explicat medicul alergolog Carmen Bunu-Panaitescu.

La început, locuitorii din județul Timiș care știau prea puține despre această ambrozie confundau alergia cu o răceală. Însă, acum, specialistul timișorean spune că oamenii au ajuns să-și pună singuri diagnosticul, după ce s-au confruntat cu simptomele specifice alergiei în mai mulți ani.

„Anul acesta a fost extrem de grav pentru că au fost pacienți care au făcut insuficiență respiratorie. Altfel, se manifestă ca o rinoconjunctivită gravă, fie cu nas care curge și strănuți, nu te poți concentra, fie cu nas care se înfundă și nu poți respira. Sunt două forme grave, foarte mulți pacienți au avut simptome de rinoconjunctivită, cu ochi umflați, imposibilitatea de a vedea. Foarte mulți au relatat că nu au putut dormi, nu s-au putut odihni. Deci calitatea vieții lor a fost extrem de afectată și cel mai grav este că au făcut simptome de astm, care au necesitat terapie de urgență. Știu de la colegii de pe Terapie Intensivă că au fost nopți când aveau și câte 30 de pacienți cu astfel de probleme”, a detaliat Carmen Bunu-Panaitescu.

Specialistul timișorean atrage atenția asupra faptului că persoanele alergice la ambrozie au de suferit de la mijlocul lunii august și până la jumătatea lunii octombrie, din cauza polenului acestei buruieni care se găsește în aer, chiar dacă în cantități mai mici. Alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică în condițiile în care 60% dintre alergii sunt provocate de polenul acestei plante.

„60% din pacienții cu alergii au alergie la ambrozia, iar în cazul lor, chiar și o cantitate mică de polen le produce simptome. Dacă vorbim de cealaltă categorie, oamenii care n-au ajuns încă să fie sensibilizați, expunerea aceasta anuală la polen face să apară în fiecare an alții și alții cu simptomatologie. Este deja atât de cunoscut, încât pacienții își pun singuri diagnosticul, nu mai este nevoie de doctor. Este ca un flagel care afectează populația”, a afirmat medicul timișorean.

Afectate de alergia la ambrozie sunt persoane de toate vârstele. Inclusiv copiii au de suferit din ce în ce mai mult, chiar din primul an de viață. „Din păcate, afectează tot mai mulți copii din ce în ce mai mici, inclusiv sugari. La primul an în care vin în contact cu polenul încep să aibă manifestări, iar ei se umflă și pot să facă stop respirator. Este extrem, extrem de gravă situația. Polenul, dacă era cunoscut pentru zona de câmpie din vestul țării, acum se extinde practic peste tot unde este câmpie, și în Transilvania, și înspre Oltenia, a trecut munții și este și în zona Iașului.


Practic, în toată țara, mai puțin la munte”, a precizat Carmen Bunu-Panaitescu.

Tratamente scumpe

Carmen Bunu-Panaitescu spune că există tratamente pentru persoanele alergice la ambrozie, doar că acestea nu dau rezultate decât în cazul a 25% dintre pacienți. Restul au varianta de a opta pentru un tratament injectabil scump care trebuie achitat cu bani din propriul buzunar.

„Există tratamente cu preparate care se aplică la nivel nazal sau prin administrarea de pastile. La cei care fac astm există tratamente antiasmatice, dar asta înseamnă zi de zi tratament pentru cel puțin două luni. Doar că dintr-un raport internațional s-a relevat că doar 25% din pacienții alergici la ambrozia sunt controlați cu medicație. La 75% medicația nu este suficientă pentru că este un alergen extrem de agresiv. Și atunci la acești pacienți care nu sunt controlați cu medicație, trebuie pusă problema de desensibilizare. Este de fapt o imunoterapie care schimbă schimbă răspunsul imun, prin injectări repetate îi transformă din alergici în toleranți față de polen. Dar tratamentul este foarte scump, nu se găsește ușor, accesul este foarte greu la aceste preparate, iar tratamentul durează trei ani”, a semnalat Carmen Bunu-Panaitescu.

Medicul alergolog spune că persoanele care nu răspund la tratamentele clasice trebuie să plătească cel mult o mie de euro pe an pentru a beneficia de imunoterapie, bani care nu sunt decontați de Casa de Sănătate.

„Practic, de la mijlocul lunii august, lucrez non-stop cu pacienți alergici la ambrozia. Și în concediu cât am fost, cei care mă cunosc m-au sunat, m-au rugat să le dau sfaturi. Fiecare pacient spune că mai știe vreo trei, patru alergici, toți colegii mei alergologi cunosc persoane care se confruntă cu această problemă. Este ca un flagel care se agravează și face pacienții să sufere cel puțin două luni. Alergia la ambrozia înseamnă efort financiar mare, cu șanse de reușită de 25% și pune problema acestei vaccinări care nu există în mod normal în România și nici nu este decontată de stat”, a detaliat Carmen Bunu-Panaitescu.

Alergologul timișorean spune că ar fi nevoie de un sistem de monitorizare al plantei și al ambroziei în județul Timiș. Astfel, și persoanele care nu-și curăță terenurile de ambrozie ar putea fi mai ușor amendate.

„În ceea ce privește terenurile, știu de la colegii de la Agronomie că sunt pur și simplu infestate de această plantă. M-a uimit atitudinea unor cetățeni față de vecinii lor. Sunt persoane cu alergie la ambrozia care suferă foarte tare, își curăță casa și terenul lor, dar au vecini cu terenuri murdare și infestate de buruiană. Doar cu amenzi serioase astfel de oameni pot fi civilizați, iar dacă amenda este mai mare decât ar costa să-și curețe terenul, atunci altfel ar fi. Ar fi bine să avem și un sistem de monitorizare al plantei și al polenului pentru zona noastră și în baza acelor valori să poți să iei niște măsuri. Dacă am monitoriza polenul, am poza terenurile, în cooperare cu autoritățile, am avea dovezi prin care să se poată da amenzi usturătoare celor care nu-și fac datoria de cetățeni și nu-și curăță terenurile”, a propus Carmen Bunu-Panaitescu.

Vaccinul anti-ambrozie

Cercetătorii timișoreni nu stau cu mâinile în sân, ci caută soluții pentru a veni în sprijinul persoanelor alergice la ambrozia. Astfel, la Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului, realizat lângă Spitalul Județean Timișoara, se derulează proiectul Inspire, finanțat cu bani europeni, în valoare de aproximativ două milioane de euro. În cadrul acestui proiect, cercetării timișoreni, ajutați de specialiști de la Universitatea din Viena, doresc să facă primii pași cu scopul descoperirii vaccinului perfect pentru alergia la ambrozie.

„Proiectul Inspire este pe linie dreaptă. Scopul a fost să izolăm toate fragmentele alergenice din ambrozia. Deja ele există, avem baza cu toate aceste alergene produse prin inginerie genetică, prin tehnicile de biologie moleculară. Este singura bancă de astfel de alergene recombinate din România și cu ajutorul lor o să putem termina proiectul cu ceea ce ne-am propus, cu un tip de diagnostic al alergiei la ambrozia care să nu omită niciunul din fragmentele importante, pentru că toate titlurile de diagnostic de acum nu au tot ce trebuie în ele. Vrem să aplicăm pentru un alt proiect în care să izolăm din aceste fragmente elementele importante pentru dezvoltarea alergiei ca să putem dezvolta, dacă cineva ne va finanța, un vaccin. Dar asta înseamnă ani și milioane de euro investiți”, a explicat Carmen Bunu-Panaitescu.

1 COMENTARIU

  1. În zona soarelui este plin de Ambrozie și nu sa făcut nimic nici la început când era mica nici după ce a crescut cu abia când a dat floarea și deja eram numai pe tratament degeaba… Fără nici un efect pt ca eram toată ziua în plin câmpul deschis cu Ambrozie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.