Se încearcă repunerea în funcțiune a Castelului Huniade din Timișoara cu ajutorul...

Se încearcă repunerea în funcțiune a Castelului Huniade din Timișoara cu ajutorul Ministerului Culturii

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș încearcă să restaureze și să pună în funcțiune Castelul Huniade cu ajutorul Ministerului Culturii. Astăzi, în plenul CJ Timiș, a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la încheierea unui protocol de colaborare între Institutul Național al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii, pentru asigurarea finanțării imobilului monument istoric Castelul Huniade prin Programul Național de Restaurare.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Culturii, domnul Breaz, și cu directorul Institutului Național de Patrimoniu, am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, restaurare și punere în funcțiune a Castelului Huniade prin Programul Național de Restaurare.


Și anume, astăzi, am aprobat protocolul cu Institutul Național de Patrimoniu. Punem toată documentația din punct de vedere al proprietății la dispoziția institutului național și institutul va scoate la licitație documentația, studiul de fezabilitate sau DALI-ul pentru acest proiect, după care va preda consiliului județean, noi urmând să identificăm surse de finanțare pentru realizarea investiției propriu-zise. Mai mult, Institutul Național de Patrimoniu, ținând cont că sunt specialiști în ceea ce înseamnă restaurarea în mod special a clădirilor de patrimoniu clasa A, așa cum este Castelul Huniade, cea mai importantă din punct de vedere al județului Timiș, îi vom avea parteneri și mai departe în monitorizarea realizării investiției”, a explicat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

În aceste condiții, sunt slabe șanse pentru ca reabilitarea Castelului Huniade să fie finalizată până în anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Asta înseamnă că cel târziu anul viitor vom avea documentația și conceptul restaurării și punerii în funcțiune a Castelului Huniade, pus la dispoziție de către Institutul Național de Patrimoniu. În momentul în care vom avea acest document pus la dispoziție, noi vom urma mai departe cu proiectarea și cu execuția”, a adăugat Călin Dobra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.