Situație fără precedent la Primăria Timișoara – nu se mai eliberează certificate...

Situație fără precedent la Primăria Timișoara – nu se mai eliberează certificate de urbanism. Ce excepție a găsit Nicolae Robu

0
DISTRIBUIȚI

Situație fără precedent la Primăria Timișoara – eliberarea de certificate urbanism este blocată din cauză că prelungirea vechiul plan urbanistic general prin hotărâre de consiliu local a fost atacată, pe motiv de nelegalitate, de Prefectura Timiș, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții. Noul secretar al instituției, Caius Șuli, a refuzat să mai semneze certificatele de urbanism în această situație. Primarul Nicolae Robu a confirmat, astăzi, situația de criză în care s-a ajuns.

”Este adevărat, dar nu așa invocând nerespectarea legii, le-a ținut pe loc (certificatele de urbanism, n.a.) pentru că vrem o clarificare, având în vedere ultima noastră hotărâre de consiliu, că am avut o serie de hotărâri de acest fel, de prelungire a valabilității fostului PUG a fost atacată de Instituția Prefectului la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții și atunci nu mai putem să mergem cu certificatele de urbanism care au primit aprobare în baza PUG-ului vechi și trebuie să facem verificări acum dacă ele sunt în consonanță cu PUZ-ul.


Dacă există PUZ-uri în zonele respective și ne raportăm la acele PUZ-uri nemaiavând PUG-ul ca referință, despre asta a fost vorba”, a susținut edilul.

Nicolae Robu că eliberarea de certificate de urbanism ”nu-i total blocată, este parțial, durează mai mult acum că trebuie să vedem peste tot ce PUZ-uri există și unde nu există PUZ nu se mai poate face nimic în baza PUG-ului, PUG-ul fiind suspendat deocamdată. Asta e problema. Dar nu e vina noastră, este absurd. Dumneavoastră știti că de pe vremea fostei administrații, nu știu exact din ce an s-a început lucrul la noul PUG, eu am accelerat cât am putut procesul la elaborarea noului PUG, am facut dezbateri publice, i-am chemat pe dezvoltatori, pe proiectanți la discuții, să facă observații să vină cu propuneri de îmbunătățire. L-am transmis ca proiect de PUG la ministere, a fost avizat aproape peste tot, acum este la Ministerul Dezvoltării, deci noi nu avem noul PUG pentru că încă nu avem avizul de la minister. Altfel spus, statul român nu ne aprobă noul PUG, dar tot statul vine și spune: nu vă las vechiul PUG. E normal așa ceva?”.

Primarul a anunțat că ”o să vreau o discuție cu doamna prefect, pentru că nu putem să ținem orașul acesta pe loc. Vă dați seama… orașul cu cea mai mare dinamica din România” . Întrebat dacă sunt nule certficatele de urbanism emise după 24 iulie, Robu a susținut că ”nu. Dacă s-au emis certificate pentru zone fără PUZ, în baza PUG-ului vechi, din momentul în care s-a suspendat PUG-ul vechi ele sunt nule. Dacă a existat PUZ în zonă și certificatele sunt în consonanță cu PUZ-ul, atunci sunt valabile. Nu, nu știu concret câte sunt nule. Mu am făcut analiza, dar ele sunt date la urbaniști să facă aceste verificări. Putem să dăm drumul mai departe doar celor care sunt cu PUZ în spate. Și dacă cumva s-au dat și pentru anumite dezvoltări în zone în care conformarea s-a făcut doar la PUG atunci nemaiavând PUG-ul trebuie să se emita mai întâi un PUZ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.