Muzică clasică indiană și română, într-un concert inedit „West meets East“, la...

Muzică clasică indiană și română, într-un concert inedit „West meets East“, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii timișoreni sunt invitați la un eveniment deosebit care se va derula sub genericul “West meets East” , în cadrul căruia artiștii vor încheia interpretarea în premieră în România a tuturor compozițiilor lui Ravi Shankar pentru vioară și instrumente indiene, de pe legendara trilogie “West meets East”, piatră de temelie a muzicii world.

„Vă invităm la o nouă întâlnire la nivel înalt între muzica clasică a Indiei și cea românească, în spiritul proiectului inițiat în 1967 de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin. Echipei de muzicieni i se va alătura violonistul francez Gilles Apap, virtuoz spectaculos și creativ, care a reușit să îl impresioneze pe însuși Menuhin, care i-a spus, cu admirație, că este “exemplul de muzician al secolului XXI”. Vom degusta muzici cunoscute din România, renăscute într-un nou avatar. Udhai Mazumdar, elevul lui Shankar, ne va prezenta noi aranjamente pentru vioară și instrumente indiene după lucrări de la noi, de această dată inspirate de spațiul Transilvaniei. Alături de muzica clasică a Indiei de Nord, concertul va include compoziții de Béla Bartók, muzician ales de Yehudi Menuhin să reprezinte Occidentul în cadrul proiectului de acum 50 de ani, împreună cu George Enescu“, spun organizatorii evenimentului.

Gilles Apap este renumit în toată lumea atât pentru interpretările sale pline de virtuozitate de piese clasice consacrate, cât și pentru interesul pentru toate genurile de muzici tradiționale, de la bluegrass-ul american la muzica la scripcă irlandeză, de la muzica lăutărească est-europeană la muzica indiană, pe care le cântă cu aceeași pasiune și bucurie ca și muzica lui Bach, Mozart sau Ravel.


Este un fin cunoscător al muzicii românești, iar interpretările sale de piese precum Hora Staccato, ori repertoriul lui George Enescu sau “Dansurile românești” ale lui Bartók, ridică sălile de concert în picioare.

Tot în cadrul acestui eveniment spectatorii se vor reîntâlni cu trio-ul din India, care a fost prezent și-n edițiile precedente.  Udhai Mazumdar la tabla (percuții indiene), a fost format ca muzician în tradiția milenară indiană, locuind împreună cu maestrul și avându-le colege de generație pe Anoushka Shankar și pe Norah Jones. L-a însoțit pe Ravi Shankar în concerte memorabile pentru Familiile Regale Britanică și Suedeză, și a cântat alături de Zakir Hussain la concertul aniversării de 75 de ani a maestrului său. A concertat în India, Franța, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, România, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam și Indonezia. Udhai Mazumdar va fi însoțit de discipolii săi, Rohan Dasgupta la sitar și Bhaskar Das la bansuri (flaut de bambus).

Rohan Dasgupta este considerat unul dintre tinerii maeștri în devenire, bucurându-se de onoruri precum Premiul Președinției Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Își reprezintă adesea țara în concerte ale misiunilor diplomatice din toată lumea. Rohan se remarcă printr-un stil dinamic și reflexiv, precum și prin multă deschidere pentru experimente în diverse genuri muzicale. Bhaskar Das este cunoscut acum publicului român pentru sunetul cald al flautului său din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Pt. Hariprasad Chaurasia. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale și a avut onoarea de a concerta în fața primului ministru al Indiei, Narendra Modi, și al Regelui Philippe al Belgiei.

Concertul care face parte din seria de evenimente „West meets East – după 50 de ani” va avea loc marți 15 octombrie, de la ora 19, la Filarmonica Banatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.