Investitorul privat care vrea să realizeze complexul imobiliar de lângă Primăria Timișoara:...

Investitorul privat care vrea să realizeze complexul imobiliar de lângă Primăria Timișoara: Turnul construit nu va concura cu Catedrala Mitropolitană FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Investitorul privat care intenționează să realizeze un complex imobiliar pe terenul situat vizavi de Primăria Timișoara, pe care se află clădirile care au adăpostit Liceul de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar Timiș, a venit cu mai multe clarificări legate de acest proiect controversat.

Astfel, dezvoltatorul Studium Green SRL, din Cluj-Napoca, informează că turnul care urmează a fi construit, care reprezintă „un element de signalistică urbană” și care va avea o înălțime de 26 de metri, nu va concura cu Catedrala Mitropolitană și că cele două clădiri care se află pe acel teren nu vor fi demolate, ci vor fi încorporate în proiect.

Pentru început, dezvoltatorul arată că soluția finală adoptată pentru Planul Urbanistic Zonal a fost rezultatul unei competiții internaționale, organizată la cererea Primăriei Timișoara, la care au participat arhitecți români care activează în țară, dar și în străinătate. Câștigător a fost declarat arhitectul Claudiu Ionescu, soluția fiind aleasă de un juriu internațional.

„Funcțiunile și indicii care au fost propuși în PUZ sunt în acord total cu prevederile Avizului de Oportunitate Nr. 21 din 29.03.2018 și toate avizele solicitate au fost obținute și predate ca parte a documentației pentru PUZ, care, de asemenea, a respectat recomandările pertinente provenite din partea comisiilor tehnice. Funcțiunile incluse în proiect sunt culturale, turistice, comerciale (terțiare), activități de administrare a afacerilor, locuire colectivă și un parcaj public și privat. Indicii urbanistici propuși au un POT maxim din 80%, un CUT maxim din 3.80 și un regim de înălțime de 3S+P+5E/6E+ER cu H maxim din 26 m și cu o cornișă aliniată cu cea a primăriei la o înălțime de 20 m”, a informat investitorul privat, prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, dezvoltatorul arată că s-a considerat importantă păstrarea clădirii fostului Liceu Evreiesc, precum și cea a Inspectoratului Școlar Timiș. „Potrivit documentației PUZ, a fost păstrat în totalitate corpul Internatului Evreiesc/Inspectoratul Școlar al Județului Timiș și a fost păstrat corpul central (P+1) al fostei Școli Evreiești/Liceului de Arte Plastice, care nu este afectat de lărgirea propusă pe B-dul 20 Decembrie 1989, așa cum a fost prevăzut în Studiul de fezabilitate pentru inel 1, pentru care a fost necesară donația către primărie a unei părți din teren (315 mp). Ambele clădiri sunt încorporate în morfologia generală a proiectului, prin urmare menținându-se și perpetuându-se semnificația istorică a locației, prin crearea unui dialog între tradițiile arhitecturale trecute și prezente”, scrie în comunicat.

Investitorul privat susține că aceste clădiri care nu vor fi demolate vor adăposti o galerie de artă contemporană, cu spații pentru expoziții, seminarii și spectacole, un centru pentru tinerii profesioniști din domeniile artei și ale arhitecturii, un muzeu pentru comunitatea evreiască, precum și un spațiu în care vor fi expuse vestigiile ce pot fi găsite ca urmare a lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică.

„Proiectul reflectă spiritul avangardist al Grupului Sigma – recunoscut pentru influențele sale asupra culturii artistice locale și care a activat în cadrul Liceului de Artă.


Ca un omagiu adus grupului, în proiect este prevăzut un element de signalistică urbană, poziționat în piața publică și orientat înspre Parcul Justiției. Acest element are o funcțiune pur estetică și este limitat în PUZ la o înălțime de 26 m – deci nu va concura cu turnul Catedralei Mitropolitane (care are o înălțime de 76 m). Forma exactă și finală a acestui element va fi decisă în consultare cu membrii în viață al Grupului Sigma”, se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce privește siguranța proiectului, dezvoltatorul informează că, în urma unei expertize geotehnice, s-a recomandat, pentru a asigura integritatea fundațiilor construcțiilor adiacente, incluzând Mitropolia Banatului și Catedrala Mitropolitană, ca adâncimea totală a excavațiilor realizate pentru proiect să fie limitate de la trei la două subsoluri.

De asemenea, pentru a face posibilă realizarea unui număr maxim de 450 de locuri de parcare, vor fi instalate sistem de parcare automatizate.

„În final, mai specificăm faptul că elaborarea documentației PUZ a durat doi ani și jumătate, timp în care au avut loc nouă comisii tehnice și o dezbatere publică, cu scopul de a asigura maximă transparență și de a aduce proiectul la cunoștința opiniei publice și celorlalte instituții implicate”, a transmis investitorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.