„Locurile Revoluţiei paşnice din Leipzig”, o expoziţie itinerantă a Muzeului Memorial „Runde Ecke” Leipzig, va fi deschisă marţi, 26 noiembrie, ora 18.00, la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timişoara de către Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, şi de dr. Saskia Schmidt, şef al secţiei Cultură, Educaţie şi Probleme ale Minorităţii Germane a Ambasadei R.F.G. în România, cu sprijinul Centrului Cultural German din Timişoara şi al Goethe Institut Bucureşti.
Expoziţia va fi prezentată în cadul conferinţei internaţionale „După treizeci de ani. Moştenirea otrăvită a comunismului”, organizată de Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989”, în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, care se va desfăşura între 26 şi 28 noiembrie la Casa „Adam Müller Guttenbrunn”.
Cu 30 de ani în urmă, când, în 9 noiembrie 1989, a căzut zidul Berlinului, oraşul Leipzig a fost considerat deschizător de drum pentru revoluţia paşnică începută în octombrie, , motiv pentru care are o legătură specială cu România, şi mai ales cu Timişoara, în contextul evenimentelor din acel an.
Dacă în R.D.G. revoluţia a fost paşnică, în România puterea a recurs la forţa armată împotriva manifestanţilor din Timişoara şi Bucureşti, curmând perste o mie de vieţi. Locuitorii oraşului Leipzig au aflat, cu compasiune şi consternare, desre atrocităţile săvârşite în România de forţele securităţii împotriva propriului popor, şi încă din zilele Crăciunului, mii de est-germani şi-au manifestat solidaritatea cu românii, organizând marşuri ale tăcerii. În timpul Rugăciunii pentru pace în memoria românilor căzuţi în acele zile, s-a spus: „Abia acum conştientizăm cât de aproape ne-am aflat în noiembrie de marginea prăpastiei”, căci revoluţia ar fi putut să se încheie în mod sângeros şi în R.D.G. Revoluţia paşnică a demonstrat însă că se poate lupta fără violenţă împotriva dictaturii pentru instaurarea unui stat democratic, iar toamna anului 1989 are istoria sa specială, în care oraşul Leipzig poate fi luat ca model.
Expoziţia adusă la Timişoara, care va putea fi văzută până în 17 decembrie, ilustrează şi explică evoluţia protestelor şi modul în care est-germanii şi-au regăsit, treptat, vocea.