Efectele tragediei de pe strada Miorița. Peste 850 kilograme și 1.300 de...

Efectele tragediei de pe strada Miorița. Peste 850 kilograme și 1.300 de litri de produse pentru deratizare, ridicate de polițiști

1
DISTRIBUIȚI

Peste 850 de kilograme și 1.300 de litri de produse de protecţie a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare au fost ridicate în urma unei acțiuni de verificare a operatorilor autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu astfel de substanțe.

Polițiștii desfășoară, sub coordonarea de specialitate a Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea și sancționarea faptelor penale și contravenționale la regimul produselor de protecție a plantelor și al substanțelor utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Autoritățile au fost „activate” de tragedia de la Timișoara. Acum trei săptămâni, o femeie și doi copii au murit după o deratizare efectuată necorespunzător într-un bloc de pe strada Miorița.

„Acțiunea se desfășoară în scopul creșterii siguranței cetățeanului, protejării vieții și integrității corporale ale oamenilor, prin verificarea activităților societăților comerciale și persoanelor fizice care efectuează operațiuni în aceste domenii, a modului de autorizare la organele competente și a respectării legislației aferente. Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite și verificarea tuturor aspectelor prevăzute și sancționate de legislația incidentă acestor domenii se acționează împreună cu specialiști din componența instituțiilor care, potrivit legii au competență, atribuții legale și expertiză în domeniu (oficii fitosanitare județene, direcțiile județene sanitare – veterinare și pentru siguranța alimentelor, direcțiile județene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă etc)”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Poliției Române, într-un comunicat de presă.

Astfel, în perioada 21 noiembrie – 6 decembrie 2019, polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au făcut verificări şi controale la 345 de agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanțe utilizate pentru igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor.

„În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, dintre care 29 de infracțiuni prevăzute de O.U.G.


nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 8 sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanțe toxice), 3 la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor și 13 infracțiuni la alte acte normative. Au fost dispuse măsuri de cercetare a 34 de persoane care sunt bănuite că, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni”, spun polițiștii.

Au fost confiscate 164,4 kilograme şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 707 kilograme și 293 de litri de substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituțiile participante la acțiune 134 de amenzi, în valoare de 267.600 de lei.

De exemplu, polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au făcut verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Galați. Aici au constatat că în cadrul societății sunt deținuți ilegal, în vederea comercializării, 200 de litri de substanță Formaldehidă, clasificată ca fiind toxică. Directorul societății este cercetat pentru infracţiuni de trafic de produse și substanțe toxice.

1 COMENTARIU

  1. Egal cu zero dacă în primăria Timișoara nu se efectuează un control amănunțit. Acolo sunt nereguli grave și ei eliberează autorizații de functionare. Dar cu primarul orrbu nu știe niciodată nimic… Doar ce e de furat. Sa fie cercetat penal ca primarul piedone în cazul colectiv. Au murit totuși 3 oameni..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.