Granița – Povești din trecut și din prezent, la 100 de ani...

Granița – Povești din trecut și din prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric

0
DISTRIBUIȚI

Premiera oficială a filmului documentar Granița (The Border), va avea loc în data de 10 decembrie de la ora 18.30 la Space Corner în cadrul Bastionului Maria Theresia din Timișoara.

Documentarul este realizat în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, regizor Cristina Băican. Documentarul ilustrează povești ale oamenilor care au locuit sau locuiesc în satele de la granița cu Serbia și Ungaria. Povești din trecut și din prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric. În cadrul acestui eveniment se va lansa și cartea „Cămine în Mișcare 2019“,

Proiectul Cămine în Mișcare / Moving Fireplace se află la al doilea an al cercetărilor de teren și al prezentării datelor. Construit în linia începută anterior (finalul lui 2017 – vara lui 2018), terenul vine într-o linie de continuitate, dar și de adăugare de noi maniere de a ne raporta la informațiile obținute. În 2019, el s-a modificat, în primul rând, prin plasarea în spațiu, aria cercetării fiind anul acesta plasată în zona de graniță a României cu Serbia și foarte scurt, cu Ungaria. Desfășurat tot în rural, Cămine în Mișcare 2019 a urmărit diverse obiective: să arhiveze poveștile cu și despre graniță și despre migrația din jurul graniței, să identifice rolul pe care l-a avut trasarea frontierei de stat, în interbelic, asupra destinelor locuitorilor zonei liminale, să puncteze felul în care locuitorii ruralului se raportează la noul statut pe care îl are Timișoara – cel de capitală europeană a culturii și altele.

Cartea Cămine în Mișcare reprezintă o variantă de interpretare a lumilor întâlnite de echipa de proiect în anul 2019, în Lenauheim, Comloșu Mare, Comloșu Mic, Lunga, Dudeștii Vechi și Beba Veche, cu toate suprapunerile pe care le-a adus timpul și granițele vieților unor oameni, în 100 de ani de la împărțirea Banatului între România, Serbia și Ungaria. Cartea conține articole de specialitate din domenii ca geografia socială și antropologie, perspective istorice, interviuri cu oameni din satele de graniță din județul Timiș, reportaje jurnalistice, scurte povestiri inspirate din poveștile reale de viață descoperite, un jurnal de teren și o piesă de teatru.

Duminică, în 8 decembrie va avea loc prima parte a prezentării rezultatelor ediției 2019 a proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, printr-o Lansare în Mișcare! Este vorba despre o excursie de (re)cunoaștere prin Banat, în satele din județul Timiș situate la granița cu Serbia, în care se vor vizita 2 picturi murale realizate în cadrul proiectului și se vor lectura povești găsite-n sat.

Livia Mateiaș și Ovidiu Batista sunt artiștii care, invitați de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația Prin Banat (organizatorii proiectului Cămine în Mișcare), sunt responsabili de umplerea câtorva ziduri cu simboluri ale omului în mișcare, ale tradițiilor locale și ale unei multiculturalități specifice zonei.

Printr-o pictură murală gigantică – numită „Flying Dreams”, fațada Căminului cultural din Comloșu Mare întruchipează un băiat care pare că plutește, purtând mai multe case pe spate, care-și poartă cu el peste tot „casa”, grijile, amintirea celor dragi, tradițiile, cultura.


Pe de altă parte, nu foarte departe, pe fațada morii din Teremia Mare se va putea vedea și auzi „Zidul care vorbește” – o serie de picturi compuse din multe cercuri colorate, în care sătenii au fost invitați să contribuie cu fotografii cu portretele lor – un fel de comemorare a oamenilor simpli, care, prin puterea spiritului lor, au trecut peste greutățile vremurilor și au acordat răgazul de a-și împărtăși propriile povești.

Proiectul Cămine în Mișcare este realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.