Octavian „Vita“ Horvath: „Albumul Subradar va exista deocamdată pe o carte poștală...

Octavian „Vita“ Horvath: „Albumul Subradar va exista deocamdată pe o carte poștală de download, care, după utilizare, poate fi plantată pentru ca din ea să răsară frumoase flori de vară“

0
DISTRIBUIȚI

Timişorenii de la Implant Pentru Refuz vor lansa în iarna acestui an cel de-al 9-lea album, album care celebrează prieteni şi prietenii, cuprinzând în totalitate piese realizate în colaborare cu artişti dragi şi apropiaţi formaţiei. Turneul de lansare a noului album, SubRadar, va debuta la Cluj-Napoca, pe 5 decembrie, în Form Space, continuând pe 6 decembrie cu un concert acasă, la Timişoara, in Escape Underground Hub. Promovarea albumului nu poate să lipsească din Bucuresti aşa că, SubRadar va răsuna în Club Quantic pe data de 13 decembrie. Turneul de promovare nu se va încheia aici, trupa urmând să susţină o serie de concerte în ţară în primăvara anului 2020.

Muzicieni dragi şi prieteni apropiaţi trupei au venit alături ca şi invitaţi, în colaborare pe SubRadar: Adrian Despot (Viţa de Vie), Cătălin Chelemen (Coma), Nik Făgădar (Luna Amară), Bean (Subcarpaţi, Şuie Paparude), Junkyard (ROA), DJ Hefe (Coma), Dan Byron (Byron), Andrei Robin Proca (Robin And The Backstabbers), Laura Brat (Partizan, Grey Matters), pianistul Teo Milea, Dora Gaitanovici, precum şi Daria Elena, tânăra câştigătoare a concursului nostru “Căutăm Vocal”. SubRadar tratează linia subţire ce separă negrul de alb, cerul de pământ, o zonă de zbor liber, de încolţire a ideilor ce nu pot fi controlate şi exprimate în termeni clari, în alb sau negru.

Implant pentru Refuz a evoluat de-a lungul celor peste 24 de ani de existență printr-un sunet mereu proaspăt, cu o muzică pe deopotrivă sensibilă și plină de energie, definind o poveste complexă în cultura muzicii contemporane alternative din țara noastră. Din 1995 până în prezent, Implant Pentru Refuz a lansat 8 albume, fiecare album constituindu-se drept noi pietre de fundație şi postamente pentru viitor, reprezentând trepte evolutive ale traseului muzical al trupei: Implant pentru refuz – 1996, Permis postsinucidere – 1997, Culori – 1999, Oameni fără fețe – 2001, Monolith – 2007, Otheroot – 2009, Cartography – 2015 și Acustic (Live@Unirii5) – 2016.

Am realizat un interviu cu solistul formației, Octavian „Vita“ Horvath în care acesta ne-a povestit cum s-a nimerit lansarea albumului cu ziua lui de naștere, de ce nu vor scoate acest disc pe format CD și ce înseamnă noțiunea de compromis.

-Lansarea noului album Implant pentru Refuz la Timisoara coincide cu ziua ta de naștere (6 decembrie). Data concertului a fost aleasă în mod special, sau așa s-a nimerit? Care a fost cel mai frumos cadou pe care l-ai primit vreodată de ziua ta?

– Am încercat să pun lansarea în 7 decembrie dar nu mi-a reușit, așa că avem mai multe lucruri de sărbătorit la Timișoara. Cel mai frumos cadou a fost un calorifer care a venit la pachet cu o petrecere surpriză.

– Ultima colaborare anunțată pentru acest disc este cea cu Bean, Junkyard și Hefe, împreună pe aceeași piesă, o colaborare inedită care va zgudui lumea.


Cum ați ajuns să vă cunoașteți cu cei trei artiști, cum se numește piesa și ce ne mai poți dezvălui despre această melodie?

– Piesa se numește Rezonanță și multe nu vreau să spun despre ea pentru că stric surpriza primei audiții. Cred că fiecare dintre noi avem ore de povestit despre întâlnirile noastre, despre intersecțiile noastre prin festivaluri de cel putin 10, 11, 20 de ani.

– Albumul Subradar va fi lansat doar pe platforme digitale? Va exista și un vinil? De ce nu scoateți acest disc și pe format CD?

– Albumul va exista deocamdată pe o carte poștală de download, care după utilizare poate fi plantată pentru ca din ea să răsară frumoase flori de vară, la jumătatea lunii decembrie va apărea albumul și pe nenumărate platforme digitale (itunes, spotify, etc). În 2020 vom scoate și o ediție pe vinil pentru colecționari, pe format CD nu mai scoatem pentru că nu mai avem cititoare de CD-uri.

– Cum i-ați cunoscut pe cei de la Unity of Opposites și de ce ați ales să cânte în deschiderea lansărilor voastre din acest an?

– Ne-au cântat o dată-n deschidere, ne-au plăcut și de atunci păstrăm legătura. Sunt foarte multe trupe din noul val de rock din România, eu aș face un festival cu toate dar până atunci sper să promovăm încet ce ne place.

– În urma campaniei Căutăm Vocal ați ales-o pe Daria Elena să cânte alături de voi. Cât de greu a fost să alegeți o voce câștigătoare, având în vedere că ați avut parte de o serie de candidați?

– A fost greu pentru că am fost copleșiți de voci frumoase și foarte interesante, de oameni faini și entuziaști.

– Au rămas mulți pe afară? Plănuiți să faceți și un Subradar 2?

– E o idee foarte faină, cred că peste 3-4 ani putem să scoatem un Subradar contraatacă.

– Sunteți printre puținele trupe care de-a lungul anilor în România ați avut un mesaj social pregnant. Care sunt problemele stringente cu care se confruntă societatea românească în zilele noastre?

– Dezinformarea a căpătat noi forme, mult mai letale și parșive. Totul se poate interpreta ca un nou mod de viață.

– Care au fost cele mai mari reușite ale tale ca muzician? Care e cel mai mare compliment ce l-ai primit pentru muzica ta? Ce ai fi vrut să realizezi până la ora actuală și n-ai reușit?

– Sunt lucruri care nu trebuie cântărite și cuantificate, reușita e că încă fac muzică, nu am învățat să apreciez toate complimentele, nu-mi propun foarte multe ca să nu am mari nerealizări.

– Ce înseamnă noțiunea de compromis muzical pentru tine, personal?

– Compromisul apare atunci când nu mai crezi în ceea ce faci, deocamdată cred. Compromisul muzical e pentru critici, eu deocamdată cred că-mi cunosc limitele și nu încerc să le forțez prea mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.