Primarul Robu, după ce proiectul TM2021 a primit sume mici de la...

Primarul Robu, după ce proiectul TM2021 a primit sume mici de la Guvern pentru anul 2020: Mi s-a promis că banii vor veni

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 nu primește sprijin financiar important nici de la guvernul liberal. Concret, a fost alocată o sumă de doar 700.000 de lei pentru anul viitor, în condițiile în care ar fi nevoie din partea statului de aproximativ 43 de milioane de lei, doar pentru 2020.

Nicolae Robu ia apărarea Guvernului liberal și spune că i-au fost oferite explicații tehnice pentru care nu s-a putut asigura finanțarea necesară.

„Mi-ar fi plăcut să găsesc în proiectul de lege a bugetului pe 2020, obiectivele și sumele ce fac obiectul legii 198/2019, de aprobare a OUG 42/2019, privind proiectul național – accentuez: NAȚIONAL! – «Timișoara Capitală Culturală Europeană», sume ce se ridică la un total de 43.352.557 lei pentru 2020, dintr-un total de 105.879.824 lei, aprobați și ei prin aceeași lege, până în 2022, dar mi-au fost explicate rațiunile tehnice pentru care nu s-a putut asigura asta.


Important este că, în discuția avută pe subiect cu dl Prim-ministru Ludovic Orban, Domnia Sa a înțeles importanța acestei finanțări încă de la început de an -și nu de la prima rectificare- în primul rând pentru că avem de făcut cu acei bani atâtea și atâtea lucruri, angajate instituțional de Guvernul României, inclusiv în raport cu Comisia Europeană și timpul este foarte scurt și în al doilea rând și pentru că forul european ne monitorizează în privința stadiului obiectivelor și virării banilor de către fiecare partener -Guvern, Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș- și, desigur, nimeni nu dorește ca la monitorizare, Guvernul României actual (PNL) să iasă la fel de prost ca cel precedent (PSD)”, a scris Nicolae Robu, pe Facebook.

De asemenea, primarul Timișoarei a anunțat că, la solicitarea sa, parlamentarii PNL de Timiș vor face amendamentele necesare, care ar urma „să fie luate în considerare în etapa definitivării proiectului înaintea supunerii sale la vot pe procedură anunțată”.

Astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, Nicolae Robu a precizat că i s-a promis că banii necesari pentru proiectul TM2021 vor veni și că nu concepe că nu se va întâmpla așa.

„Sunt aspecte tehnice în construcția bugetului, mi s-a promis că banii vor veni. 43 milioane lei am cerut pentru 2020, noi avem aprobate acele obiective cu sume desfășurate multianual. Dacă totalizăm ce este în lege, atunci când s-a aprobat ordonanța prin lege s-au mai adăugat niște obiective. Dacă totalizăm, sunt circa 114 milioane lei, total, din care circa 43 de milioane de lei sunt pentru 2020. Noi cerem ca toți acești bani care au fost prevăzuți pentru 2020 în acea anexă la acea lege să se regăsească în legea bugetului pe 2020. Desigur că acest proiect nu este al Timișoarei, ci este al României. Repet, nu este important decât dacă banii vor fi sau nu vor fi și eu, cel puțin deocamdată, nu am niciun motiv să vorbesc din ipoteza că nu vor fi. Vorbesc în ipoteza că vor fi acești bani, nu pot concepe că nu vor fi, ca să fiu și mai clar”, a declarat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.