Weekend plin de evenimente dedicate Revoluției din 1989, sub egida Timișoara 2021....

Weekend plin de evenimente dedicate Revoluției din 1989, sub egida Timișoara 2021. Vezi programul

0
DISTRIBUIȚI

Împlinirea celor trei decenii de când la Timişoara a izbucnit revolta care avea să ducă la căderea regimului ceauşist, marcând începutul mai multor transformări în societatea românească, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru programul cultural Timişoara 2021 întocmit de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Culturală Europeană şi partenerii acesteia.

Pentru acest sfârşit de săptămână, au fost pregătite o serie de evenimente care comemorează zilele din decembrie 1989, pentru a rememora şi a înţelege mai bine acea epocă, dar şi drepturile câştigate în acele zile.

Vineri, 13 decembrie:

Trans Europa Film Express

Corner Space – Bastion (langa galeria Calpe)

13 Decembrie 18:00

Trans Europa Express este un proiect care prin procesul de deconstructie al conceptului de film documentar de autor propune reinventarea acestui gen din perspectiva democratizarii creatiei.

Trans Europa Film Express este un proiect de Florin Iepan si Calin Meda. Atena antica ne propune democratia, Melina Mercouri ne propune capitale culturale si Acropolis ne propune o vizita. Acceptam si aflam ca niste englezi au furat statui de acolo, ca democratia in Europa e asa si asa, ca diferenta intre musulmani si hispanici nu e clara, ca Isus ne va salva pe toti, ca migratia popoarelor continua sub forma de turiști sau refugiati, dar mai ales aflam ca viata e frumoasa. Cu mici ajustari.

Lansarea filmului va fi urmată de o sesiune de Q&A.

 

HOMO URBANIS

Corner Space – Bastion (langa galeria Calpe)

13 Decembrie 19:30

 

 

Homo Urbanis este un spectacol de dans contemporan, după un concept al lui Ionuț Sergiu Anghel și pe muzica lui Ilie Stepan.

 

 

 

 

Sâmbătă, 14 decembrie:

 

Sunt un om

MultipleXity, vizavi de Muzeul Corneliu Mikloși

14 Decembrie 10:00

 

 

Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toți acești oameni nu se mai știe nimic nici până-n ziua de astăzi…

Proiectul reMIND MAPPING ’89 are scopul de a-i face pe tinerii de azi să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția de la Timișoara.

În octombrie, 40 de elevi și studenți timișoreni au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat „LIBERTATE!”. Ni s-au alăturat artiștii de la Avantpost, iar împreună am realizat o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care ne spune ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție.

PROGRAM
Sâmbăta: Premierea montajelor realizate de tineri: 11.00-12.00
Sâmbăta-Duminică:
Tur ghidat al expoziției (lb. română) : 12.00-13.00 și 18.00-19.00
Tur ghidat al expoziției (lb. engleză) : 17.00-18.00

Turul Revoluției cu tramvaiul

Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

14 Decembrie 16:00

 

Vino să (re)descoperi Timișoara într-un tur ghidat cu tramvaiul, în cadrul evenimentului reMIND MAPPING ’89! Sâmbătă, de la ora 16:00, ghidul Ludovic Satmari te așteaptă-n stația de tramvai din P-ța Libertății, să-ți spună mai multe despre inițiatoarea Revoluției române, Timișoara.

Traseul turului:
Stația de tramvai P-ța Libertății- P-ța 700 – Catedrală – P-ța Maria – P-ța Bălcescu- Sala Olimpia – Fabrica de Bere – P-ța Traian – P-ța Badea Cârțan – Muzeul de tramvaie Corneliu Mikloși

Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile, în urma unei înscrieri prealabile.

 

Concert Fine, It’s Pink Timișoara

Corner Space

14 Decembrie 19:30

 

Proiectul Fine, It’s Pink a prins contur în 2013, la Iași, îmbinând armonios elemente de trip-hop și dream-pop în jurul Ioanei Lefter (voce, clapă), o figură centrală puternic expresivă. Încărcat de mister, Fine, it’s Pink se joacă cu sunetele și texturile sonore, se inventează și se metamorfozează pornind de la o emoție, un gând, un gest… rezultând într-un act artistic compact, dar volatil și diafan în același timp. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății și este o formă de exprimare a libertății de care avem parte acum, după 30 de ani de la Revoluție.

 

Concert Dan Byron – Timișoara

Corner Space

14 Decembrie 20:00

 

Dan Byron, liderul și vocalistul trupei byron, a lansat alături de aceștia până acum 7 albume de studio si 3 DVD-uri live: „Acoustic Drama”, „Live Underground” (filmat în Salina Turda) și „Electric Marching Band”, în care cântă alături de Fanfara Garnizoanei Bistrița și un cor de elevi.

Înainte de byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma.


De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling, Luiza Zan. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății.

 

Cozy Poetry Night la Memoriile Cetății

Corner Space

14 Decembrie 21:00

 

Cozy Poetry Night ajunge și la Timișoara! În 14 decembrie, vă dăm întâlnire în cadrul unui nou eveniment Memoriile Cetății. La microfon îi aducem pe Sorin Chiperi, Elena Simion,
Octavian Gheorghe, Roxana Maria și Lorena Enache, iar la pupitrul DJ-ului îl avem pe Socez .
Cozy Poetry Night este un proiect experiment focusat pe performance-ul poetic.

Duminică, 15 decembrie:

Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? (Dezbatere)

Corner Space

15 Decembrie 11:00

 

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 vă invităm la o conversație despre rolul teatrului în perioada comunistă. Pe 15 decembrie de la ora 11.00 la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) vă așteptăm ca să răspundem împreună la întrebarea Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și de simplii spectatori.

Vom viziona o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și în continuare vom dezbate pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

 

Lumina Monumentelor – Fântâna Martirilor

Fântâna Martirilor

15 Decembrie 12:00

 

E 15 decembrie – 30 de ani de când au început protestele (inițial) pașnice de la Timișoara. E scuarul din spatele Grădinii de vară Capitol (azi a Filarmonicii Banatul). E un moment comemorativ marca Teatrul Portabil Timișoara, închinat martirilor Revoluției. Clopotele bat ora 12:00. Începem: mișcare, dans, muzică, invitați speciali, într-o zi ce se-anunță a fi însorită și relativ caldă (așa cum a fost și acea săptămână nebună în decembrie 1989).

 

Lansare: Catalog Memoriile Cetății & Fanzin Revoluții

Corner Space – Bastion Theresia

15 Decembrie 18:00

 

Echipa Memoriile Cetății se reunește pentru a lansa catalogul proiectului ce s-a desfășurat în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara. Memoriile Cetății, ediția 2019, a fost alcătuită din două componente – intervențiile în spațiul public și arhiva memoriei – ce au avut ca temă comună Revoluția, și modul în care păstrăm în amintiri evenimentele petrecute cu 30 de ani în urmă. Numeroși artiști au intervenit în spațiul public și au celebrat memoria colectivă prin diferite forme artistice, lăsând în cartiere mărturii solide ale spiritului liber. Însă, poate nimic nu unește oamenii așa cum o fac poveștile, acele fire narative construite din evenimente și trăiri reale care puse laolaltă alcătuiesc o istorie comună. Așadar, catalogul va conține și istorisiri autentice, documentate de 3 jurnaliști: Otilia Galescu, Ana Munteanu, Vlad Marko Tollea, sau adunate de la oameni care au răspuns invitației noastre de a povesti liber despre acele gânduri care puteau fi oricând întoarse împotriva lor dacă se materializau.

De asemenea, culegem roadele colaborării The Secret Garden și lansăm fanzinul care a provocat artiști din toate domeniile să reinterpreteze perioada post-decembristă. În timp ce răsfoim paginile cu povești vizuale și scrise, ne bucurăm și de muzica celor de la Dubase și Brum.

Teatrul ca Rezistență. Kit de supraviețuire în comunism

Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

15 Decembrie 19:00

 

Tu ce obiecte ai lua cu tine dacă te-ai întoarce în timp cu 30 de ani? La ce crezi că nu ai putea renunța cu nici un preț într-o situație limită, ba chiar periculoasă și/sau fără ieșire?
Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Vă spune în plus povestea acestor obiecte și vă explică cum și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19.00 din Piața Libertății. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.