O carte a scriitorului Yukio Mishima, care s-a sinucis prin seppuku, lansată...

O carte a scriitorului Yukio Mishima, care s-a sinucis prin seppuku, lansată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Librăria timişoreană Humanitas de pe strada Eugeniu de Savoya găzduieşte în 30 ianuarie, de la ora 18.00, o seară japoneză prilejuită de lansarea volumului „O dimineaţă de iubire pură” de controversatul dar extrem de interesantul scriitor Yukio Mishima, care s-a sinucis în urmă cu 50 de ani prin metoda tradiţională „seppuku”. Volumul a apărut recent  la editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei” coordonată de Denisa Comănescu. Cele şapte povestiri reunite în volum sunt miniaturi în care e concentrată întreaga complexitate a stilului şi viziunii lui Mishima desre iubiri fără noroc, relaţii sordide cu personaje care sfidează orice morală şi victime nevinovate, o lume imaginată de scriitor în care nimic nu este banal şi nimeni nu poate spera la un final fericit.

La acest eveniment vor fi prezenţi filologul Dana Percec, decan al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, şi fotograful Florin Ianăş, preşedinte al asociaţiei culturale Yamato.

Cea de-a doua parte a întâlnirii va fi dedicată unor discuţii despre „seppuku”, ritualul de sinucidere al vechilor samurai prin spintecarea abdomenului cu pumnalul sau cu sabia, o practică abolită încă din 1868.


Seppuku, o străveche ceremonie sacră cunoscută şi sub numele de harachiri, semnifica un act de loialitate al samurailor la moartea unui conducător sau un act de onoare pentru a plăti o greşeală.

Două zile mai târziu, sâmbătă, 1 februarie, de la ora 11.30, la librăria Humanitas va avea loc cel de-al doilea atelier „Micii curioşi” desre poezia abstractă – dadaismul iniţiat de Tristan Tzara – pregătit de Patricia Lidia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.