Dosarul „mită la DRDP Timişoara”: cinci dintre inculpaţi rămân în arest la...

Dosarul „mită la DRDP Timişoara”: cinci dintre inculpaţi rămân în arest la domiciliu

0
DISTRIBUIȚI

Cinci dintre inculpaţii din dosarul „Mită la Direcţia Regională de Drumuri Timişoara” rămân în arest la domiciliu încă o lună, a stabilit, luni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători.

„Admite propunerea de prelungire a măsurii preventive a arestului la domiciliu formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara în dosarul nr.35/P/2019. În baza art. 222 alin.2 Cod procedură penală, prelungeşte durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, faţă de inculpaţii Horgea Cristian, …, Miuţescu Elisabeta, …, Ispravnic Cristian Ilie, …, Dima Cristian, …, Lucaciu Mircea Andrei, …., pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 16.02.2020 şi până la data de 16.03.2020, inclusiv”, anunță, luni, instanța supremă.

Procurorii DNA îl acuză pe şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara de nouă infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, cinci infracţiuni de luare de mită, cinci de abuz în serviciu şi de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii. În acest caz sunt cercetaţi şi alţi angajaţi ai DRDP Timişoara.

Potrivit procurorilor, persoanele cu funcţii de conducere ofereau protecţie controlorilor de trafic contra unor sume de bani. „În cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora.


Spre exemplu, pentru a oferi «protecţie», în perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, se arăta într-un comunicat DNA.

De asemenea, conform procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timişoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. „De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, spuneau procuroii DNA.

Procurorii susţineau că şefii din cadrul DRDP Timişoara sau din alte instituţii locale sau regionale, susţinuţi de PSD în funcţii, „ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută”.

„Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia”, arătau procurorii în comuncat.

Tot în acest dosar, fosta şefă a ISJ Arad este cercetată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi dispus „din considerente politice şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale, eliberarea din funcţie a unui inspector şcolar pentru criticile aduse partidului”.

În acest dosar, procurorii DNA şi ofiţerii DGA au făcut mai multe percheziţii, inclusiv la sediul PSD Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.