Istoria limbii române, discutată în prima ediție a „Conferințelor Mansardei Theresiene”, la...

Istoria limbii române, discutată în prima ediție a „Conferințelor Mansardei Theresiene”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului lansează „Conferințele Mansardei Theresiene” care vor debuta joi, 27 februarie, ora 17.00, la mansarda Bastionului Theresia, cu conferința „Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”, susținută de conf. univ. dr. Dan Ungureanu, care va vorbi despre noile tendințe în cercetarea limbii române.

În opinia sa, „toate istoriile limbii române scrise în secolul XX sunt scrise neted și previzibil.


În aceste cărți, latina evoluează disciplinat spre română urmând câteva reguli simple. Dificultățile sunt pur și simplu ignorate. Nu e vorba de chițibușuri, de amănunte, ci de structura însăși a limbii române”.

În cei peste o mie de ani care au trecut de la prăbușirea Imperiului Roman de Apus până la scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung din 1521, adresată judelui Brașovului, Hans Benker – cel mai vechi document scris în limba română – cunoașterea istoriei limbii române este extrem de lacunară, o reconstituire aproximativă fiind posibilă cu documente în latina vulgară, glosare sau texte dialectale italiene. Autorul conferinței lansează și o provocare: „Vreți să aflați de ce substratul limbii române nu e dacic sau doriți să contraziceți această teorie?”, invitând participanții la o discuție interactivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.