Makunouchi Bento și Silent Strike au lansat un album-concept bazat pe folclorul...

Makunouchi Bento și Silent Strike au lansat un album-concept bazat pe folclorul bănățean înregistrat de Béla Bartók

0
DISTRIBUIȚI

Duo-ul timișorean Makunouchi Bento a lansat, împreună cu Silent Strike, un material discografic numit Ghostophonia, care cuprinde 13 piese bazate pe cântecele culese acum 100 de ani de Béla Bartók în satele din Banat.

„Cu Silent Strike suntem prieteni de mulți ani, eu vorbesc aproape zilnic cu el, deci a fost naturală colaborarea. Avem stiluri diferite, dar ne apreciem reciproc și e interesant să găsim punctele comune. Probabil cea mai clară intersecție este muzica de film.


Am colaborat pe câteva materiale de-ale lui, apoi în 2019 am avut primul live act împreună, chiar în Timișoara, în cadrul proiectului Retracing Bartók, curatoriat de Lucian Ban și organizat de Jazz Updates. Am făcut împreună o oră de muzică, special pentru eveniment: muzică cinematică, experimentală, ambientală pe alocuri – un fel de «hauntology» – bazată mai mult sau mai puțin pe folclorul românesc (din zona Banatului) înregistrat de Bela Bartók pe cilindri de ceară cu vreun secol în urmă. Materialul a ieșit interesant, așa că am decis să-l lansăm și sub formă de album: «Ghostophonia». Avem și o copertă deosebită realizată de timișoreanca Sorina Vazelina”, a spus Valentin Toma, jumătatea duo-ului Makunouchi Bento. Albumul a fost lansat de Cinemaude, noul label muzical lansat de Silent Strike.

Evenimentul în cadrul căruia s-a înregistrat acest album a avut loc în data de 1 iunie 2019 în sala de concerte a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, sub tutela „Retracing Bartók: Silent Strike & Makunouchi Bento”. „Retracing Bartók” este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu anul 2018 și face parte din programul Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii.
Proiectul este co-produs de Jazz Updates și Timișoara 2021 și este curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban împreună cu Jazz Updates.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.