Prefectul de Timiș, contrazice propriul anunț legat de maternitatea Odobescu: ”Nu s-a...

Prefectul de Timiș, contrazice propriul anunț legat de maternitatea Odobescu: ”Nu s-a făcut nicio anchetă epidemiologică de către DSP”. Șeful comitetului pentru situații de urgență nu știe diferența între izolare și carantină

0
DISTRIBUIȚI

PRESSALERT.ro a reușit, în această dimineață, să o contacteze pe Liliana Oneț, prefectul de Timiș și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a obține un punct de vedere legat de acuzațiile dure, lansate aseară de către directoarea DSP Timiș, Marian Rădulescu. Vă reamintim, aceasta a susținut că intrarea în carantină a maternității Odobescu, parte a Spitalului Municipal Timișoara, s-a făcut nerespectându-se legea și că nu a existat niciun acord din partea direcției de sănătate publică pentru redeschidere. Liliana Oneț a contrazis, în interviu, anunțul oficial făcut aseară de Prefectura Timiș că ”în cadrul ședinței Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost prezentată ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică Timiș la Maternitatea Odobescu și, la propunerea DSP, s-a decis ca unitatea medicală se va putea redeschide mâine, 2 aprilie, la ora 8”. Practic, prefectul a confirmat afirmația Marianei Rădulescu că propunerea de redeschidere nu a fost făcută de către cei de la DSP Timiș.

Oneț a susținut că nu a fost vorba de o carantină, ci de o izolare a spitalului, dar nu a putut explica care este diferența între cei doi termeni. Prefectul nu a putut explica de ce în calitate de șef al Comitetului pentru situații de urgență Timiș nu a decis această structură carantina la maternitate și managerul spitalului a fost lăsat să facă cum a dorit. Liliana Oneț a lansat o serie de acuzații la adresa DSP Timiș și a susținut că așteaptă de acum documente scrise, atât de la spitalul municipal, cât și de la direcție, pentru a putea lua decizii. Declarațiile prefectului de Timiș confirmă, încă o dată, dezorganizarea și lipsa de profesionalism cu care se acționează pentru coordonarea sistemului medical din Timiș în plină pandemie de coronavirus, singura șansă fiind profesioniștii din prima linie care continuă să-și facă datoria cu profesionalism. Redăm integral interviul realizat cu prefectul de Timiș, Liliana Oneț.

Cum comentați afirmațiile doamnei Mariana Rădulescu, cea care conduce DSP Timiș, făcute aseară?

– Nu vreau să fac niciun fel de comentarii la afirmaţiile doamnei de la DSP. Doamna de la DSP trebuie să-şi facă mai întâi treaba pe care o are de făcut la DSP, căci dânsa nu face absolut nimic din atribuţiile pe care le are la DSP. Dânsa a fost convocată, ieri, la ora 15 la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde trebuia să vină să ne prezinte ancheta epidemiologică de la Spitalul Odobescu şi să ne propună ce soluţii sau variante ce avem de făcut în continuare. Dânsa a venit fără a avea o anchetă epidemiologică, ne-a spus aşa, ceva, din vorbe, ca să zic… nu a venit cu absolut nimic scris. Deşi i-am spus să vină cu ancheta epidemiologică scrisă şi să ne lase ancheta şi să ne facă un referat cu ce propuneri ne face pentru a soluţiona problema de la clinica Odobescu. A vorbit două ore, încât nimeni nu a înţeles nimic din ce vrea să spună. Concluzia a fost că la spitalul Odobescu clinica nu trebuia să fie izolată şi că nu contează că acolo era focar de infecţie şi erau deja cinci asistente medicale depistate pozitiv, acolo trebuiau internate în continuare mămici ca să nască. Nu sunt medic, nu sunt specialist, dar m-am consultat şi eu în cursul zilei de ieri şi alaltăieri, şi aseară, cu o grămadă de medici. Toată lumea mi-a spus că atunci când într-un spital e focare de infecţie, şi ai deja cinci-şase persoane pozitiv din personalul medical, primul lucru se izolează. Doamna Oprea s-a exprimat foarte greşit când a folosit termenul de carantină.


Se izolează, se testează şi se deinfectează secţie cu secţie, ca spitalul să fie redat cât mai rapid pentru ca a putea să preia pacienţi. Eu aşteptam de la doamna director de la DSP soluţii, nu să ne spună două ore cum mămicile puteau să intre liniştite în acel spital şi să nască, că acolo nu era niciun pericol. Toată discuția Comitetului judeţean de ieri a fost înregistrată, se poate avea acces la înregistrări. Au fost 36 de persoane care au auzit această discuţie uluitoare a doamnei director DSP. Doamna de la DSP nu vrea să-și asume nimic. Precizez că până la acest moment niciun om de la DSP nu s-a dus la Spitalul Odobescu. Nu s-a făcut nicio anchetă epidemiologică. Ieri, fiind întrebată de domnul viceprimar Dan Diaconu dacă un om din DSP a călcat în acel spital din momentul în care a intervenit criza, doamna a spus că nu trebuie să facă epidemiologică la spital, că anchetă epidemiologică se poate face şi de la birou. Nu ştiu sigur dacă dânsa sau doamna medic şef a spus acest lucru.

În aceste …..

– Eu nu pot să comentez, doar să vă relatez ce s-a întâmplat.

Este o chestiune foarte importantă…

– DSP nu îşi face treaba în acest moment. Nu și-a făcut deloc treava. În momentul în care a intervenit criza, în acea seară, doamna Olimpia Oprea i-a făcut doamnei director de la DSP o adresă, care era adresată DSP Timiş, Primăriei şi mie. În acel moment DSP Timiş trebuia să se autosesiseze să se ducă să facă anchetă epidemiologică în acea noapte acolo şi dimineaţa la prima oră să vină să ne spună ce se întâmplă acolo, ce trebuie făcut în continuare! Acest lucru nu s-a întâmplat. Vă mulțumesc, aceastea sunt precizările mele.

O secundă, avem o problemă. Am două nelămuriri la ce ați spus dumneavoastră. Sunteți președintele Comitetului pentru situații de urgență Timiș…

– Da. Și în această calitate am convocat comitetul judeţean pentru situaţiie de urgenţe. Eu sunt preşedintele comitetului, doamna director de la DSP este membru în acest comitet. Fiecare avem câte un vot şi luăm decizii în unanimitate.

Întrebarea mea este cine putea decide carantinarea, ăsta a fost termenul folosit până aseară de toată lumea, a spitalului. Nu trebuia să fie o decizie a comitetului județean pentru situații de urgență? În calitate de președinte ce măsuri ați luat?

– Nu a fost o carantinare acolo. Repet, este o exprimare greşeală. A fost o izolare a clinicii pentru a preveni contaminarea altor oameni din acea clinică. Nu eu trebuia eu să iau această decizie. DSP trebuia să vină şi să-mi propună acest lucru. Eu nu pot să iau decizii decât  în baza a ceea ce au spus specialiştii…

– Care este diferența între izolare și carantină?

Nu știu care este diferența, dar asta trebuie să întrebaţi DSP şi pe doamna manager Olimpia Oprea. Eu nu vreau să mă bag în termeni tehnici, pentru că nu sunt medic, repet.Și cei care trebuie să vină să ne ofere soluții în această perioadă, nouă celor din comitetul județean și mie ca și prefect sunt cei de la DSP. Eu nu pot să iau decizii fără ca DSP să-mi facă o propunere în acest sens. Nu am primit nicio propunere din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș. Mămicile din judeţul Timiş au născut la Spitalul Premiere, acest lucru s-a făcut în baza unor discuţii pe care eu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate,  le-am avut cu Clinica Premiere. În continuare va prelua cât se va putea aceste naşteri.

Cu tot respectul…

– Azi dimineaţă am făcut o adresă doamnei Olimpia Oprea, prin care aştept răspunsul să văd dacă în acest moment se pot la Maternitatea Odobescu relua naşteri şi mămicile pot apela pentru naşteri. Nu vreau să mai vorbesc pe poveşti, vreau lucruri scrise. Aşa cum ieri am cerut doamnei director de la DSP şi s-a eschivat  în mod repetat să ne dea o soluție şi a evitat să ne spună dacă s-a făcut sau nu anchetă epidemiologică la spital, aşa nu mai vreau să dau niciun fel de declaraţie decât pe baza documentelor.

Suntem  într-o stare de urgență. I-ați sesizat ministrului sănătății, care a fost la Timișoara, această situație?

– Da. Am discutat foarte pe scurt și mi-a spus exact acelaşi lucru: spitalul trebuie izolat, trebuie făcută testarea, dezinfecţia şi dat cât mai repede dat drumul în circuit. Și acest lucru se întâmplă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.