Cea mai nouă creație a proiectului timișorean Nadayana, Free, are parte de un videoclip filmat într-un peisaj de basm, pe culmile munților Trascău din județul Alba. Filmat între zidurile uitate de vreme dar pline de povești nespuse ale cetății Trascăului, acest videoclip a fost filmat contra cronometru cu două zile înainte de a se da ordonanța militară care limitează deplasările.
„Am ales să facem această ieșire cu adevărat epică și pentru asta cele patru ore de condus până în Apuseni era un preț foarte mic de plătit. Așadar am plecat într-o dimineață de martie când vremea este încă instabilă și ne poate pune întreaga deplasare în pericol de a nu o mai putea duce la bun sfârșit însă mizând pe aplicația care spunea 17 grade ne-am luat inima în dinți și am încărcat tot echipamentul în mășină până la refuz. A două zi urmă să scadă temperatura la 12 grade cu șanse mari de ploaie ceea ce ar fi făcut înregistrarea să fie imposibilă. Apropos, avem ambiția de a face nu doar înregistrarea video, ci și pe cea audio live, la fața locului. Alt stres, alte echipamente de luat în seama. Am ajuns în sfârșit la locație, puțin după prânz, și surpriză… nu eram chiar singurii care au avut ideea genială de a vizită castelul în aceea zi, proaspăt ieșiți din iarnă. Câteva grupuri pe drum spre creasta și în cetate… cam peste tot pe unde era ceva interesant de filmat …oops… la asta chiar nu ne-am gândit. Am început să cărăm echipamentul până în cetate, cam vreo 70-80 kg, ne-am gândit că după ce instalăm tot om vedea ce facem cu restul vizitatorilor. Dar nu aveam nici un plan B. Am luat un picnic și rapid am instalat totul în punctul cel mai înalt al cetății, perfect pentru filmare, o panoramă excelență asupra munților Trascăului. Vizitatorii au început să se rărească iar noi să prindem curaj. La un moment dat am rămas surprinzător doar noi”, a spus Claudiu Lazarciuc.

Binecunoscuta cetate care a fost locul de filmare a acestui videoclip a fost ridicată cu premeditare pe vârful abrupt al unei klippe calcaroase, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu.
Nadayana vine din sanskrita „nadam” (sunetul interior care apare în meditaţia profundă) şi „yana” (cale – către aceea stare de contemplare). Vocea principală a muzicii sale este dată de Hang şi Handpan – adevărate păsări rare printre instrumentele acustice, care au fost inventate recent, la începutul secolului 21 şi care sunt caracterizate de un „sound” emoţionant care evocă simplitate şi reconectare la esenţa spirituală. Albumul Nadayana poate fi ascultat aici.
„Cu zâmbetul pe buze și fluturi în stomac, la propriu și la figurat, începem și tragem prima parte și surpriză din nou… Un vânt nebun apărut de nicăieri, îmi dărâmă Gongul de pe stativ. Panică și resemnare… Nu poți face înregistrare audio cu așa un vânt, și nici nu te poți supăra pe el. Ba a mai adus și niște nori negri cu el. Cum? Parcă trebuia să vină ploaia a doua zi …of, google weather… Ne gândim să mutăm tot echipamentul, cu căblăraie și tot, mai jos între ziduri, unde vântul e mai lejer. Am verificat, nu era deloc mai lejer dar speram că poate prindem puțină liniște. În final, după ce am mutat totul cu o viteză de fulger, s-a mai liniștit vântul. Norii, în schimb, erau tot acolo. Am tras două duble, rapid, câteva filmări de dronă, apoi încă două duble de back up și zic… asta ultima este cea bună …fix atunci câteva picături mari de ploaie pe instrumente. Panică și zâmbete. Strânge tot în viteză și fugi la mașină. Era deja trecut bine de apus. Cu toate acestea, după o astfel de experiență nu pot decât să mă gândesc că nu putem controla nimic, și nici nu trebuie. Libertatea ne-o găsim in interiorul nostru când acceptăm cu brațele deschise valurile vieții. Nici nu trebuie să mergem pe un munte, între zidurile vechi ale unei cetăți, pentru a ne simți liberi. Dar a fost mega fain să o putem face“, ne-a povestit Claudiu Lazarciuc despre inedita aventură care a stat la baza noului videoclip semnat Nadayana.