Digul rupt de râul Timiș la cele mai recente inundații, construit de...

Digul rupt de râul Timiș la cele mai recente inundații, construit de o firmă care a dat șpagă pentru a obține lucrarea

3
DISTRIBUIȚI

Digul rupt de ape acum mai bine de o săptămână, pe râul Timiș, în aval de Lugoj, a fost construit de o firmă care a dat șpagă 2,3 milioane de lei și un teren ca să primească bani europeni pentru lucrare. Zeci de gospodării au fost inundate.

Digul a fost construit de o firmă care i-ar fi dat mită fostului director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, ca să primească finanțare pentru lucrarea contractată în 2007, după inundațiile din 2005, au precizat pentru g4media.ro surse judiciare. E vorba de firma Tehnodomus din Arad, reprezentantă de Sorin-Virgil Henț. Acesta a recunoscut faptele la DNA Oradea. „Lucrările nu pot fi de calitate dacă sume mari de bani sunt deturnate pentru a plăti mita oficialilor de la toate nivelurile”, au explicat sursele g4media.ro.

Potrivit rechizitoriului publicat de DNA în decembrie 2017, fostul director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, a fost deferit Justiției pentru că ar fi primit mită aproape 9 milioane de lei ca să acorde contracte sau finanțări pentru lucrări de îndiguire și regularizare.


Printre „serviciile” oferite de Ofimiaș în schimbul șpăgii se număra și promisiunea „să supravegheze, să urgenteze şi să avizeze întocmirea documentaţiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanţării lucrărilor de consolidare şi reprofilare a râului Timiş în anul 2010”.

Astfel, fostul șef al Apelor Române ar fi primit mită 2,3 milioane de lei și un teren de 8.800 de metri pătrați, în valoare de 82.000 lei, pe platoul Padiș din localitatea Budureasa, județul Bihor, ca să îl ajute pe Sorin Virgil Henț de la firma Tehnodomus Arad să obțină finanțare de la Guvern pentru lucrarea de pe râul Timiș.

Contractul a fost în valoare de aproape 147 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro, iar fondurile au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin hotărârea de Guvern 508/2010. Inițial, directorul a cerut mită un milion de euro și, până la urmă, s-a mulțumit cu terenul și cele 2,3 milioane de lei, a mai scris g4media.ro.

Potrivit surselor publicației citate, procurorii DNA Oradea au format alte două dosare care vizau lucrările de pe râul Timiș dintre Lugoj și frontiera cu Serbia.

Unul dintre dosare îl viza pe Szepessy Szabolcs, consilier al fostului ministru al Mediului Lazslo Borbely. Fostul ministru nu a putut fi urmărit penal întrucât, în 2015, Parlamentul a respins de două ori cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Borbely și consilierul lui ar fi cerut, conform surselor g4media.ro, un comision de 7% din banii destinați lucrărilor de îndiguire și consolidare ca să acorde finanțarea și să promoveze în Guvern HG 508/2010. Szepessy Szabolcs a fost condamnat, în 2016, la doi ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, însă în alt dosar.

Al doilea dosar îl viza pe Titu Bojin, fost șef la Administrația Bazinală a Apelor Banat și șef al CJ Timiș din partea PSD. Dosarul acestuia a fost clasat însă de DNA în 2017.

3 COMENTARII

  1. Jaf oribil în tara asta din banul public în toate domeniile .
    .7%comision spaga și primește 2 ani cu suspendare?
    Idee buna de afacere ptr tinerii din România sa nu mai plece în străinătate.
    Jaf în 2007 și anchetat în 2017. Rușine. Pana în 2017 ce ați facut.
    De ce nu se spun oficialii către care sa întors spaga ca n-o luat unguru toată spaga or mai fost și alții pe acolo la imparteala.

  2. titu bovin, un prieten foarte bun de-al criminalului penal robulake. il cunoasteti, e cimpanzeul din PMT, un oligofren care face circ pe facebook

  3. Reprezentanții UDMR din guvern în 2010 au cerut 7% și nu au fost cercetați? Nu au pățit nimic? Au rămas cu banii? Pentru că Parlamentul nu a avizat urmărirea penală? De necrezut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.