Cristian Careba, fostul șef al CJAS Timiș, condamnat definitiv la închisoare cu...

Cristian Careba, fostul șef al CJAS Timiș, condamnat definitiv la închisoare cu executare

3
DISTRIBUIȚI

Fostul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, Cristian Careba, a fost condamnat astăzi la închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a fraudat sistemul național de sănătate.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în noiembrie 2017, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, respectiv conflict de interese în formă continuată (cincisprezece acte materiale).

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada 2007 – 2014, timp în care a deținut funcții în cadrul DSP, CJAS, dar și la Protecția Consumatorului, „în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, inculpatul a înființat două societăți comerciale pe numele altor persoane, prin intermediul cărora a efectuat un număr de 4.101 de operațiuni financiare ca acte de comerț, în valoare totală de 9.991.946 de lei, incompatibile cu calitatea sa de funcționar public și cu funcțiile publice deținute în cadrul instituțiilor amintite mai sus. Aceste operațiuni au constat în prestări de servicii de consultanță medicală, servicii de întreținere și reparații calculatoare, imprimante și telefonie, precum și furnizarea de echipamente informatice, imprimante, consumabile imprimante, produse de birotică și papetărie către firme private, dar mai ales către instituții publice”.

Pentru a derula operațiunile financiare, în unele cazuri, Cristian Careba s-a folosit și de informații dobândite în virtutea funcțiilor, atribuțiilor și însărcinărilor deținute.


„Acționând în această manieră, inculpatul a obținut pentru sine bani proveniți din încasările și dividendele societăților în cauză (profitul obținut de cele două societăți – 546.542 de lei), cât și alte foloase similare, respectiv utilizarea în scop personal și exclusiv de către inculpat și soția acestuia a unor autoturisme achiziționate în sistem de leasing financiar, precum și decontarea cheltuielilor aferente acestora. În perioada 26 februarie 2010 – 18 iulie 2012, inculpatul Careba Călin – Cristian, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în calitate de președinte, director-general și ordonator de credite al Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, a obținut prin intermediul celor două societăți comerciale sume în valoare totală de 42.844,76 de lei, după ce el însuși a aprobat achiziții de produse și servicii de la cele două firme, dar și plata acestora”, mai spune rechizitoriul DNA.

În primă instanță, Cristian Careba a fost achitat, însă DNA a făcut apel, iar în urma rejudecării fostul șef al CJAS Timiș a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Acesta nu este primul proces pentru Careba, fostul șef al CJAS Timiș fiind judecat într-un alt dosar alături de Diana Nicoară.

3 COMENTARII

  1. Bravo DNA! Dar, totuși, la Primărie nu ați găsit nici un fel de corupție în 30 ani. Chestia cu fotbalul și casele nu se pun că au venit de la alte instituții (curtea de conturi respectiv de la nemți). Foarte mulți oameni au auzit de șpagă la Primărie. Voi nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.