Dosarul Rompetrol, clasat: ÎCCJ confirmă decizia DIICOT de anul trecut. Ancheta a...

Dosarul Rompetrol, clasat: ÎCCJ confirmă decizia DIICOT de anul trecut. Ancheta a durat 13 ani

0
DISTRIBUIȚI
Foto: rompetrol-rafinare.kmginternational.com

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat clasarea dosarului Rompetrol și a menținut sechestrul pe rafinăria Petromidia.

Astfel, prin decizia de ieri, ÎCCJ confirmă ceea ce stabilise DIICOT la sfârșitul anului trecut, după o anchetă care a durat peste 13 ani: clasarea dosarului și menținerea sechestrelor în valoare de peste 106 milioane milioane de dolari asupra bunurilor Rompetrol Rafinare, scriu jurnaliștii de la G4Media.ro

Potrivit sursei citate, până acum, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului nu a deschis proces pentru recuperarea prejudiciului.

Procurorii DIICOT au anchetat cazul Rompetrol II din 2006. Inițial, dosarul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu, care a trimis în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu și a disjuns partea a doua, cu miniștrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari.


În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat și cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

În 2016, Rădescu a pus sub acuzare patru foşti miniştri: din Cabinetul Năstase, fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu.

În 2018, procurorul Rădescu a vrut să finalizeze ancheta și să îi trimită în judecată pe cei patru miniștri, însă rechizitoriul a fost infirmat de șeful de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, din cauza unor presupuse erori în anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.