O nouă operă de artă controversată în Piața Unirii din Timișoara

O nouă operă de artă controversată în Piața Unirii din Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

O lucrare expusă în Piața Unirii din Timișoara a stârnit reacții contradictorii pe rețelele sociale.

Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș, spune că lucrarea nu are avizul instituției pe care o conduce.

„Această lucrare expusă în spațiul public (zona protejată de monumente istorice) nu are avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Mă îndoiesc că ar fi cerut aprobarea Muzeului de Arta ce îi constituie fundal. Are în schimb aprobarea Primăriei Timișoara. PS. Stema veche a orașului era imaginea Sfântului Gheorghe omorând balaurul.
A rămas doar balaurul”, a comentat Predescu pe pagina sa de Facebook.

El a făcut trimitere și la Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Potrivit art. 23 din actul normativ, „intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național”. 

Un comentariu a făcut pe temă și consilierul independent Adrian Orza.


Tot pe pagina sa de Facebook, Orza a scris că „acum un secol, un tip a realizat un pișoar pe care l-a intitulat «Fântâna» şi l-a prezentat ca operă de artă. Unul din efectele imediate ale glumei lui a fost iniţierea unui intreg demers public de aflare a răspunsului la întrebarea «Ce este arta?». Analiza acestui demers este la fel de goală de conţinut ca si gestul respectiv. Cu toate acestea, ea a lăsat o umbră de scepticism. Dacă orice poate fi considerat artă, atunci arta încetează să mai aibă sens”.  

Acesta a mai completat: „Dinozaurii din poză au pe cap simbolul Crucii, pus «la mișto». În lume, Crucile bisericilor fie ard subit, fie sunt dărâmate, fie scoase pur și simplu din grafica diferitelor fotografii. A intrat și orasul nostru în ciudatul circuit al globalizării legat de dărâmarea valorilor străvechi ale crestinătății? Se pregătește cumva în Timișoara terenul pentru progresismul de tip neomarxist?”.

Internauții atribuie lucrarea artiștilor din grupul Baraka.

Acesta nu este prima oară când statuile alese pentru zona centrală a Timișoarei au stârnit discuții aprinse.

Sursa foto: Facebook / Sorin Predescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.