Pacientul „zero” de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia. Cum a pătruns virusul...

Pacientul „zero” de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia. Cum a pătruns virusul în unitatea medicală UPDATE O asistentă, testată pozitiv

2
DISTRIBUIȚI
Foto: spitalgataia.ro

Focarul de infecție cu coronavirus de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia ar fi putut porni de la o pacientă a unității medicale, bolnavă și de leucemie, transferată recent la Spitalul Municipal din Timișoara pentru o serie de tratamente. Acolo, femeia a stat în salon cu două dintre pacientele infectate cu coronavirus în urma contactului avut cu femeia de pe Clinica de Hematologie a spitalului, testată inițial negativ, apoi confirmată cu coronavirus, care ulterior a murit la Spitalul „Victor Babeș”.

„Una din pacientele de la Gătaia care este cu leucemie a fost internată la Clinica de Hematologie. A fost în contact cu cele două paciente hematologice pe care le avem pozitive. A stat cu ele în același salon. A fost externată în 4 iulie și trimisă la Gătaia, după ce a urmat cura la noi. A fost trecută în ancheta epidemiologică a ambelor paciente și trimisă spre DSP ca fiind contact”, a declarat, astăzi, directorul Spitalului Municipal din Timișoara, Daniel Malița.

Prima pacientă de la Hematologia Municipalului confirmată cu COVID-19 a stat în salon, între 30 iunie și 3 iulie, cu alte două paciente care, ulterior, au fost testate și ele pozitiv. La fel s-a întâmplat și cu trei asistente și două infirmiere care au îngrijit-o.

„Pacienta acesta de la Gătaia a fost externată în 4 iulie. Deci când a fost trimisă la Gătaia era, din toate punctele de vedere «verde». Doamna prima venită de la Dermato-venerice fusese cu o zi înainte externată – prima pacientă s-a întors sâmbătă noapte spre duminică la UPU Județean, duminică spre dimineață a ajuns la noi pe izolare, duminică după-amiază a venit confirmarea pozitivă.  Pacienta de la Gătaia era deja transferată la Gătaia.


Prima pacienta era în intervalul de 48 de ore în care testul era considerat negativ. Cu test negativ în 30 iunie dimineață, în 1 iulie s-a transferat pe Hemato, nimeni nu a avut niciun fel de suspiciune”, a explicat directorul Malița.

Așadar, pacienta de la Gătaia confirmată acum (rezultatele testelor au sosit ieri) cu coronavirus este internată acolo deja de o săptămână.

„Mulți pacienți se pozitivează târziu. Noi am respectat toate procedurile care există în momentul de față, doar că ele au niște scăpări. Marele minus e că testul PCR e într-o proporție de 70% specific. 30% din cazuri sunt rezultate fals negative. Ține de felul în care se recoltează. Metoda clasică e exudatul naso-faringian. Are o sensibilitate de 70%. Ministerul Sănătății, prin ordine, a specificat, pe lângă testul PCR, să se facă restul analizelor de laborator sau imagistică. Dacă celelalte nu ridică nicio suspiciune și testul PCR e negativ, pacientul e considerat negativ”, a mai spus directorul Spitalului Municipal.

La Spitalul de Psihiatrie Gătaia sunt confirmați, în prezent, șase pacienți cu coronavirus, dintre care o parte au fost colegi de salon cu prima femeie depistată cu COVID-19. Alte două paciente confirmate au ajuns internate din afara unității medicale.

Prefectura Timiș a anunțat că au fost recoltate peste 100 de probe de la personalul medical și pacienții spitalului și că, în prezent, pe raza județului, sunt internate 33 de persoane cu COVID-19.

UPDATE O asistentă, testată pozitiv

Pentru una dintre cadrele medicale care au fost testate, rezultatele au confirmat faptul că aceasta s-a infectat cu coronavirus. Potrivit surselor PRESSALERT.ro, este vorba despre o asistentă care ar fi intrat în contact cu pacienta care a fost transferată pentru tratament hemato la Clinica de Hematologie a Spitalului Municipal din Timișoara și s-a reîntors la Gătaia în urmă cu o săptămână. Femeia nu prezintă simptomele bolii.

Alți doi pacienți dintre cei testați ar fi fost confirmați pozitiv. Vă reamintim că Prefectura Timiș anunța astăzi recoltarea a peste 100 de probe de la cadrele medicale și pacienții de la Gătaia.

2 COMENTARII

  1. „ar fi putut porni” – mereu e vina cuiva din afara, nu-i asa? PAI BA. admiti un pacient si il testezi pentru covid. ARE SAU NU ARE VIRUSUL? incompetentii dracului

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.