Robu, despre „balaurul” din Piața Unirii: „Nu gust tipul acesta de artă,...

Robu, despre „balaurul” din Piața Unirii: „Nu gust tipul acesta de artă, dar am eu dreptul să cenzurez?” Ce sfat le-a dat artiștilor care au realizat creația

0
DISTRIBUIȚI

Amplasarea în zona Pieței Unirii a „făpturii hidoase” nu a fost decisă de primarul Nicolae Robu, a declarat edilul local astăzi. El afirmă că, deși nu agreează acest tip de opere de artă, nu dorește să cenzureze nicio astfel de acțiune pentru că Timișoara „e un oraș al spiritului liber.”

Primarul Timișoarei a povestit că a stat de vorbă cu artiștii care au realizat creația amplasată inițial pe strada Augustin Pacha, apoi în Piața Unirii și le-a dat câteva sfaturi, bazate pe experiența de viață a domniei sale. Robu s-a întâlnit cu tinerii când a ieșit de la un eveniment al comunității italiene care a avut loc pe strada A. Pacha.

„Eu le-am spus așa (…) Nu agreez tipul acesta de opere de artă plastică. Asta nu înseamnă că trebuie să fiu împotrivă pentru că nu știu ce rău ar putea face. Eu nu vreau să fiu în postura celor care în Franța au fost atât de porniți împotriva lui Baudelaire și au tratat atât de aspru celebra formulă Les fleurs du mal. Nu vreau. În istorie până la urmă a rămas Baudelaire și nu cei care l-au amendat. Eu nu vreau să rămân în istorie pentru faptul că am pedepsit pe cineva care ulterior a dobândit aprecieri.


Nu vreau să spun că acești tineri din grupul artistic Baraka ar fi un soi de la Baudelaire, Doamne ferește!, dar nici nu pot să le spun «Sunteți interziși!».

Nu eu sunt cel care trebuie să decidă. Eu sunt un simplu cetățean, cu studii superioare, întâmplător, cu profesia de calculatorist, IT-ist, nu dau eu verdicte. Rog să ne concentrăm pe lucruri importante, ci nu pe o făptură hidoasă, după părerea mea, dar care poate ascunde semnificații care nouă ne scapă. (…)

Le-am spus, întrebați-vă în orice moment. De ce ar fi considerată artă creația pe care vreau să o fac și nu ar fi încadrată, dimpotrivă, ca non-artă. Le-am mai spus așa în glumă, eu cred că o primă condiție ca ceva să fie artă e să nu poată fi făcută de cineva care nu e artist. Pe mine dacă mă puneți să fac o lucrare de genul acesta nu o să pot să o fac. Chiar dacă am ideea, nu sunt în stare. Așa că atunci când voi mai creați, întrebați-vă «Oare Robu ar putea să facă asta?» Și dacă ajungeți la concluzia că și Robu ar putea să facă, nu o mai faceți că înseamnă că nu are valoare artistică pentru că Robu nu e artist”, a povestit primarul Nicolae Robu.

Edilul local a spus că din punctul său de vedere nu acolo ar fi fost locul potrivit pentru a expune acea creație „pe care nu o îndrăgesc, care pe mine nu mă mișcă.” „N-am nicio legătură cu făptura de pe strada Pacha. Nu îmi place mie. Nu gust tipul acesta de artă, așa cum multora dintre dumneavoastră nu le place. Dar oare am eu dreptul să cenzurez? Timișoara e un oraș al spiritului liber. Nu am fost implicat în acea aprobare. Nici nu am știut de această creație”, a explicat Robu.

„Balaurul”, dinozaurul cu simbolul crucii pe cap a stârnit reacții aprinse pe rețelele sociale. Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș a afirmat că lucrarea nu are avizul instituției pe care o conduce, deși ea este amplasată într-o zonă protejată cu monumente istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.