Bănățenii sunt invitați la un tur prin „Timișoara evreiască”, pentru fragmente mai...

Bănățenii sunt invitați la un tur prin „Timișoara evreiască”, pentru fragmente mai puțin cunoscute din istoria orașului

0
DISTRIBUIȚI

Timișorenii vor avea parte în data de 28 iulie, începând cu ora 18.00, de o premieră istorică și culturală, un prim tur prin „Timișoara evreiască”, o înstărită și numeroasă comunitate odinioară, care și-a lăsat o puternică amprentă asupra orașului modern.

Turul, la care va fi prezent un reprezentant al comunității evreiești, va începe în centrul orașului, în cartierul Cetate, unde se află și una din sinagogile care se mai păstrează, chiar dacă nu mai este folosită ca lăcaș de cult. Construcția sinagogii din Cetate a început în anul 1863, la inițiativa rabinului Moritz Hirschfeld, și a fost inaugurată în toamna anului 1865, printr-o ceremonie fastuoasă. Construită în stil eclectic după planurile arhitectului Ignatz Schumann, sinagoga are și elemente ale stilului maur, căci deservea atât evreii sefarzi, plecați din Spania, cât și pe cei așchenazi, veniți din Europa Centrală. În urma emigrării masive a evreilor, sinagoga a fost dată Societății Filarmonica, pentru a fi restaurată și folosită ca sală de concerte, dar angajamentul a rămas doar în fază de promisiuni.


Transformarea sinagogii într-un centru cultural, care include și o sală de concerte, e menționată și în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, cu precizarea că proiectul beneficiază de fonduri europene de 2.500.000 euro și lucrările au termen de finalizare în 2018. Turul va continua la sinagoga din Iosefin, de pe strada Iuliu Maniu, unde vizitatorii vor ajunge pe cont propriu. Aceasta a fost construită în 1910 într-un stil în care se regăsesc influențele maure și este singura din oraș în care mai au loc slujbe, pentru puținii evrei care mai trăiesc în Timișoara.

Prezentarea principalelor clădiri care au aparținut comunității evreiești vor fi completate cu povești legate de viața acestora, despre oameni de vază care au trăit în Timișoara, începând cu rabini și continuând cu bancheri, medici, farmaciști sau arhitecți, precum și despre viața și obiceiurile acestora. Prezența evreilor la Timișoara este atestată încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, când Timișoara se afla încă sub stăpânire otomană, iar în secolele următoare au jucat un rol din ce în ce mai important în viața economică a orașului, pe măsură ce s-a renunțat la restricțiile care le-au fost impuse.

Pentru primul eveniment, din 28 iulie, toate locurile au fost ocupate, însă cei interesați de acest tur special se pot înscrie AICI pentru ediția din 4 august. Costul acestuia este de 35 de lei/persoană, elevii și studenții plătesc 15 lei, iar copiii trebuie să fie însoțiți de un adult, iar dacă sunt însoțiți de ambii părinți, nu plătesc nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.