Ziua județului Timiș. Ce moment istoric se marchează

Ziua județului Timiș. Ce moment istoric se marchează

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi este ziua județului Timiș. În urmă cu patru ani, consilierii județeni au stabilit ca ziua de 28 iulie să fie Ziua Județului Timiș, ca moment care marchează instaurarea administrației românești în teritoriul alipit Regatului României Mari.

La tratativele de pace care au urmat după încheierea primului război mondial, s-a decis ca două treimi din Banat, teritoriu care cuprindea și fostul comitat Timiș și o parte a comitatului Torontal, să revină Regatului României.

Consiliul Dirigent l-a numit pe avocatul și omul politic dr. Aurel Cosma prefect al noului județ Timiș-Torontal. Acesta fusese unul din principalii militanți pentru unirea cu România, participant la marea adunare de la Alba Iulia și membru al Marelui Sfat Național Român.

Primul prefect român a fost instalat în funcție la 28 iulie 1919 de generalul francez Charles de Tournadre și a fost anunțată la primărie și prefectură preluarea puterii de către autoritățile române.


Momentul a marcat începutul instautării administrației românești iar în următoarele zile au început să sosească primele unitățiale armatei române. Aurel Cosma a reușit să asigure o tranziție pașnică și să reorganizeze administrația din temelii.

Aleșii județului au stabilit în 2016 ca ziua de 28 iulie să fie Ziua Județului Timiș. Dacă în anii trecuți această zi a fost sărbătorită prin expoziții, organizarea schimbului de gardă, concerte și foc de artificii, în acest an, până la ora publicării acestui material, consiliul județean nu a decis cum va pune în evidență semnificația acestei zile.

Muzeul Național al Banatului a anunțat că astăzi, toate expozițiile sale vor fi deschise între orele 10:00 și 20:00, iar intrarea este gratuită.

În 29 iulie, de la ora 10:00, în Piața Libertății va avea loc ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia Zilei Imnului Național al României, desemnată prin Legea nr. 99/1998.

„Deșteaptă-te române” a devenit imnul revoluționarilor pașoptiști, dar a fost interzis de comuniști după abdicarea forțată a Regelui Mihai și reabilitat parțial pentru o vreme, în anii ʹ60, în contextul politicii naționalist-comuniste promovate de regimului ceaușist. Imnul a fost cântat și de mulțimea ieșită în stradă în decembrie 1989 iar în 1991 a devenit imnul de stat al României. Versurile imnului au fost compuse de poetul Andrei Mureșanu iar muzica este atribuită lui Anton Pann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.