Artă video și evenimente live în cadrul ediției din acest an a...

Artă video și evenimente live în cadrul ediției din acest an a festivalului Simultan

0
DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a festivalului Simultan se va desfășura în perioada 27 septembrie – 3 octombrie la Comenduirea Garnizoanei Timișoara ( Piața Libertății nr.5) și își propune să reflecteze asupra sensului și potențialul artei în contextul pandemiei globale.
Intitulată „UNSEEN” , ediția urmărește să puncteze modul în care artiștii răspund provocărilor majore ale zilelor noastre, aflate sub semnul incertitudinii care se infiltrează în spectrul percepției și al memoriei colective. Festivalul SIMULTAN abordează noi estetici și prezintă artă video și evenimente live în care unele teme și metode sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice si electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului.

Deschiderea festivalului va avea loc în 27 septembrie la ora 17 și va cuprinde în aceeași zi un live performance realizat de Rozi Mako, de la ora 20. Artista a studiat pianul clasic și de jazz și și-a început explorările muzicale încă de la începutul vieții. A creat și s-a implicat într-o sumedenie de proiecte legate de muzică: compoziție, design de sunet, improvizație muzicală experimentală și DJ-ing. După ce și-a finalizat studiile de design grafic, s-a mutat în Olanda pentru a-și continua studiile muzicale la Conservatorul Regal de la Haga, la Institutul de Sonologie. Încă de la începutul anilor 2000, ea a luat legătura cu echipe vizuale și VJ, artiști vizuali, câștigându-și renumele și pe scena petrecerilor de muzică electronică. În prezent, participă și lucrează la o serie de filme scurte de animație, construiește instalații de lumină, face mapare și poiecți video și activează ca și interpretă și compozitoare.

În cea de-a doua zi a evenimentului , de la ora 20 va fi un live performance cu Fausto Mercier. Producător, inginer de sunet și fost student al artelor media, proiectul său a luat naștere în 2016 și, până în momentul de față, a fost inclus pe platformele Unlog, EXILES, Kaer‘Uiks, Pointless Geometry și Genot Center. Deși explorările sale în domeniul producției muziale rezonează cu cultura digitală hardcore și cu o greutate ritmică puternică, este totodată strâns legată de fascinația sa pentru peisajele sonore naturale și esența fractală a acestora. Fausto Mercier reușește să descrie prin mijloace acustice o lume violentă, tensionată, populată de variații minuscule, dar pline de grandoare, împletite într-o rețea de texturi haotice doar în aparență. Proiectul FAUSTO MERCIER ar putea fi considerat una dintre cele mai strălucite incursiuni în lumea muzicii experimentale „de laptop”, purtând amprenta lucrărilor de pionierat din muzica electroacustică modernă.

Tot în 28 septembrie, de la ora 21 melomanii pot asista la un live performance susținut de Thy Veils. . Născută din realitatea finalului de mileniu trecut, crescută cu mijloace de expresie şi comunicare digitale, arta Thy Veils vorbeşte, printr-o viziune închegată, despre explorare, despre experiment, despre căutare, adică despre sfera nedefinitului, a mişcării, a cuantelor. Fondat ca și proiect de studio în 1995 de către Daniel Dorobanțu, Thy Veils devine nume pionier în muzica de ambient din România. După 13 ani de producții de studio, în 2008 Daniel a transformat Thy Veils într-un ansamblu de artă sincretică.


Evenimentele Thy Veils sunt spectacole audio-vizuale imersive, ce transportă auditoriul către lumile interioare și care invită la explorare și împreună-mirare.

În 29 septembrie de la ora 20 va avea loc un live performance cu proiectul _SEROTO / SCOTOM . Prin proiectul SEROTO / SCOTOM, Micleușanu M. va prezenta publicului timișorean performance-ul STOC 0 – un happening care chestionează eficacitatea demersurior susținute de mișcările ecologiste în „lupta cu capitalismul” și societatea de consum. De la ora 21, festivalul continuă cu un live performance susținut de echipa PSIHODROM, care va fi reprezentată de 150 Stoka (Octavian Horvath), Daniel Dorobanțu, Doctorul Sinteză ( (Uțu Pascu, Cristian Văduva, Sergiu Cătană), Lemarian (Adrian Marian), Tabasco (Bogdan Tudose), VJ Burger (Eugen Neacșu) și We Are Creepz (Tiberiu Vasilescu, Mihai Grădină).

Momentele muzicale ale zilei de 30 octombrie inclus live performance-uri cu ASMR (20), USVRPER RISING (20.30) ȘI SillyConductor (21, iar în primz zi a lunii octombrie la fața locului de la ora 20 vor susține un concert timișorenii de la Makunouchi Bento .
În penultima zi a festivalului, de la ora 20 va avea loc un live performance cu Simina Oprescu, sound-artist, artistă video și mixed media care trăiește în București. A absolvit Facultatea de Fotografie și Imagine Dinamică la Universitatea Națională de Artă din București și 1 an în departamentul de compoziție acusmatică a Conservatorului Royal din Mons, Belgia. Artista se concentrează pe mai multe planuri, pornind pe analiza modului în care imaginea fixă și imaginea în mișcare se potențează reciproc, fiind interesată de modul în care profunzimea fundalului poate fi folosit ca un instrument pentru remodelarea percepției noastre asupra mediului și mișcării până la utilizarea sunetului ca mod de exprimare, atât cu sau fără imagine, ca mediu constituțional. Folosind diferite instrumente, ‘obiecte sonore’ și programe digitale, artista folosește sunetul ca experiment și ca o înțelegere profundă a eului și a împrejurimilor. De asemenea, interesată de posibilitățile de integrare a sunetului (și ritm) în mediile vizuale (intern sau extern) și de capacitatea sunetului de a schimba radical înțelegerea imaginii.

Tot în data de 2 octombrie de la ora 21 va avea loc un live cu Diana Miron (voce, vioară), Laurențiu Coțac (contrbas) și Sian Brie (chitară electrică, clarinet). Pentru Diana Miron și Laurențiu Coțac, explorarea de sunete cu emisii manipulate mereu diferit și de tehnici vocale/instrumentale generatoare de nou material sonor este un proces constant în cariera lor, care își are rădăcinile într-o educație muzicală extinsă, dar și contactul cu personalități ale muzicii de avangardă cu care au lucrat și cu care colaborează și în prezent: Mircea Tiberian, Iancu Dumitrescu, Charo Calvo, Stefan Fraunberger, Rabih Beaini, Blixa Bargeld etc. Proiectele lor includ compoziție de soundtrack și sound design pentru spectacole de teatru, film, vocal coaching, ateliere de lucru și instalații performative. Chitarist român de avangardă, Sian Brie începe să colaboreze cu Diana Miron în primă fază către direcția de free jazz, clasic contemporan, cu pianistul Mircea Tiberian, în proiectul And Then This alături de Daniel Stanciu (electronice), grupul Umami alături de Mark Sanders, Dawid Frydryk, John Edwards și mulți alții. Diana Miron, Laurențiu Coțac și Sian Brie aleg în proiectele proprii să proceseze sunetul într-o direcție acusmatică, ascunsă ca sursă, menținând claritate și luciditate chiar și în expresii abstracte, prin colaj sonor și suprapuneri de texturi. Puternic influenţaţi de libertatea de expresie și complexitatea ritmică din jazz, cei trei folosesc compoziţia spontană aducând în faţa publicului un mediu muzical expansiv și actual. Prin căutarea unei experienţe sonor-senzoriale intrinseci muzicii, emisia de unde uneori aspre, seci sau armonii spontane imprimă ascultătorului o deconstrucţie muzicală. Un discurs intuitiv, structural şi în coeziune constantă cu spaţiul viu al prezentului. Ultima zi a festivalului Simultan din acest an va prilejui de la ora 20 o întâlnire cu Iancu Dumitrescu (20) și un live performance cu Peter Kutin (21).

„Datorită restricțiilor din acest an, accesul în incinta festivalului se va putea face doar în baza unei rezervări anterioare. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata desfășurării SIMULTAN Festival XV. Accesul în spațiul expozițional se va face în conformitate cu măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19, iar regulile privind distanțarea și prevenirea răspândirii virusului vor fi respectate cu strictețe, atât în galerie, cât și în curtea exterioară“, precizează organizatorii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.